Belföld

2012.04.04. 16:56

Elhatárolódnak a Parlamentben zsidózó Baráth Zsolttól

Teljes mértékben elfogadhatatlannak tartja a kormány Baráth Zsolt jobbikos képviselőnek a parlamentben kedd este elhangzott kijelentését, az ugyanis "ellenkezik mindennel, amit a magyar Országgyűlés és a kormány alapvető értéknek tekint".

MTI

A kabinet nevében a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta: a kormány - az új alaptörvényben és a magyar jogrendben rögzített módon is - a leghatározottabban elítél minden olyan megnyilatkozást, amely bármely, Magyarországon élő társadalmi csoport vagy kisebbség ellen nyíltan vagy burkoltan  irányul.

Baráth Zsolt keddi, napirend utáni felszólalásában Solymosi Eszterről emlékezett meg. A képviselő a korabeli vádakat felidézve úgy fogalmazott, a tiszaeszlári lányt zsidók ölhették meg 1882-ben, ám ezt szavai szerint az igazságszolgáltatás igyekezett elkendőzni, így az eljáró bíró "külső nyomásra kénytelen volt" felmentő ítéletet hozni. Fónagy János államtitkár a felszólalásra úgy reagált: a Jobbik ezzel "oda sorolta magát, ahova sokan gondolják", hogy tartozik. Mint mondta, a tiszaeszlári vérvád felemlegetése évszázados sebeket tép fel, és a képviselőnek, továbbá mindazoknak, akik megtapsolták, számolniuk kell a magyar társadalom és a világ ítéletével.

LMP: Baráth Zsolt adja vissza a mandátumát!

Az LMP közleményben szólította fel a jobbikos Baráth Zsoltot, hogy adja vissza parlamenti képviselői mandátumát. Az LMP frakcióelnöksége szerint a tiszaeszlári vérvád felemlegetése kapcsán előadott "antiszemita uszítás" miatt Baráth Zsolt méltatlanná vált arra, hogy az Országgyűlés tagja legyen.

A Lehet Más a Politika (LMP) az MTI-hez szerdán juttatott el közleményt erről, amelyben jelezték: a házbizottság csütörtöki ülésén képviselőjük javasolni fogja, hogy vegyék napirendre ezt a témát

Az LMP szerint olyasmi történt, ami utoljára akkor volt lehetséges, amikor hivatásos antiszemiták és fajvédők ültek a terem padsoraiban. A tiszaeszlári vérvád felemlegetése nem a múlttal való szembenézés, "hacsak nem arról beszélünk, hogy a politikai célokat szolgáló, aljas indulatoktól fűtött koncepciós per milyen hatással volt közállapotainkra, az antiszemitizmus hazai felerősödésére" - értékelik.

Az LMP úgy látja, a Jobbiknak "mindig keresnie kell egy bűnbakot, hogy ki ne derüljön: nincs érvényes gondolata, programja hazánk sorsának javítására". A hideg politikai számításból történelmi leckének hazudott uszítást és az alig burkolt antiszemitizmust nem lehet eltűrni el a Parlament falai között - szögezik le. 

Az MSZP szerint is le kell mondania

Az LMP-hez hasonlóan az MSZP is úgy ítéli meg, hogy keddi napirend utáni felszólalása miatt le kell mondania parlamenti mandátumáról a jobbikos Baráth Zsoltnak. Steiner Pál szocialista országgyűlési képviselő szerdán újságíróknak azt mondta: ha ez nem történik meg, és a Jobbik nem hívja vissza képviselőjét, az azt bizonyítja, hogy "a Jobbik egy náci párt".

Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője a szocialisták szerdai elnökségi ülése után tartott sajtótájékoztatóján, csatlakozva az LMP kezdeményezéséhez, lemondásra szólította fel Baráth Zsoltot.

Steiner Pál, a párt etikai és fegyelmi ügyek tanácsának elnöke ezt azzal egészítette ki: nagyon reméli, hogy hétfőn már nem kell egy padsorban ülnie a jobbikos képviselővel. Bírálta a kormánypártokat is, mondván, hogy a jobbikos szavazók szimpátiájának megszerzése reményében "cinkosan eltűrik" a hasonló hangokat, valamint a legfőbb ügyészt is, amiért bár az MSZP a nemzetiszocialista rendszer bűneinek tagadása miatt korábban feljelentette Gyöngyösi Mártont, a parlament külügyi bizottságának jobbikos alelnökét, az ügyben eddig nem történt előrelépés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!