Belföld

2012.10.27. 14:11

Havazás és fagy is várható

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése a várhatő időjárásról az ország és Európa területén vasárnap estig.

MTI


Várható időjárás az ország területén vasárnap estig

   
Estétől mindenütt megvastagszik a felhőzet, átmeneti szünet után délen és nyugaton is egyre többfelé várható eső, zápor, kezdetben néhol zivatar is lehet. Éjszaka a csapadék halmazállapota előbb északnyugaton és az Alpokalján, vasárnap napközben a Dunántúl más területein és az Északi-középhegységben is egyre inkább havas esőbe, főként a hegyekben havazásba megy át. Eleinte délkeleten még erős, helyenként viharos lesz a déli, délkeleti szél. Este az Észak-Dunántúlon, éjszaka másutt is északnyugatira, északira, vasárnap a keleti országrészben a szél északkeletire fordul, és továbbra is erős, nyugaton időnként viharos lesz.
   
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0, +7 fok között alakul.
   
A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 3, 9 fok között várható.

  

Az időjárási helyzet Európában
   
A szárazföld északkeleti része fölött és az Alpok térségében ciklonok örvénylenek, emiatt az említett tájakon nagyrészt borult az ég. Sokfelé esik az eső, főként délen zivatarok is kialakulnak, az Urál előterében és a Kelet-európai-síkság északi felén pedig havazik. Ugyanakkor a Fekete-tengertől északra anticiklonális hatások érvényesülnek. A leszálló légmozgásnak köszönhetően arrafelé csendes, eseménytelen őszi idő a jellemző. A csúcshőmérséklet hozzávetőleg az 50. szélességi körtől északra többnyire 2, 10 fok között változik, de Skandináviában nagy területen csupán 0, -8 fokot mérnek. Ezzel szemben a Mediterráneumban a délutáni órákra jobbára 17, 25 fok közé melegszik fel a levegő.
   
A Kárpát-medence időjárását szombaton a ciklon előoldalán áramló enyhe levegő alakítja, majd este markáns hidegfront érkezik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!