Továbbra sincsnek bizonyítékok Bolíviától

FMH - Balázs Péter külügyminiszter úgy vélte, az Eduardo Rózsa Floressel készült, kedden bemutatott interjú csak azt jelzi, a férfiak maguk is keresték a bajt, de továbbra sincs bizonyíték arra, hogy merényletet akartak volna elkövetni a bolíviai elnök ellen.

feol.hu

A magyar külügyminiszter továbbra is kételkedik abban, hogy a bolíviai hatóságok igazat mondanak a Rózsa-Flores-ügyben. Balázs Péter az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában megismételte: továbbra sem sem támasztja alá semmi, hogy merényletet akartak elkövetni Evo Morales bolíviai elnök ellen azok, akikre múlt héten csapott le a rendőrség Santa Cruzban. Balázs azt mondta, a Rózsa-Flores Eduardóval még tavaly készült, de csak kedden sugárzott interjú fontos információkat tartalmaz ugyan, de csak azt mutatja, hogy a férfiak maguk is keresték a bajt, nem indokolja azonban azt az ellenük elkövetett múlt heti rajtaütést, amiben három ember meghalt, kettő pedig előzetes letartóztatásba került. A merényletre készülés tényét egyelőre semmi támasztja alá, ha pedig a férfiak gyanúsak voltak, ki kellett volna hallgatni, nem pedig szitává lőni őket - tette hozzá a külügyminiszter, aki hangsúlyozta: a diplomácia feladata most a lehető legtöbb segítséget megadni a fogva tartottaknak, ezért is dolgozik már két diplomata, a bolíviai tiszteletbeli magyar konzul és Argentina magyar nagykövete, a helyszínen.

Magyarország szerint a Bolíviában lelőtt és börtönbe került magyarok ügye továbbra is konzuli és nem államközi kérdés - hangsúlyozta a külügyi szóvivő szerdán Budapesten az MTI-nek. Szelestey Lajos ezt arra reagálva mondta, hogy a bolíviai elnök szerint Magyarország is terrorizmussal gyanúsított személyeket védelmez.
Evo Morales keddi sajtóértekezletén azt mondta, hogy az ügyben érintett Magyarország, Horvátország és Írország a bolíviai hatóságok által terrorizmussal gyanúsított személyeket védelmeznek.
A bolíviai államfő elutasította, hogy nemzetközi vizsgálatot indítsanak az állítása szerint az ő életére törő "terrorista csoport" felszámolásának ügyében. Szerinte a magyar, a horvát és az írországi hatóságoknak "nincs joguk vizsgálatot követelni".
A bolíviai hatóságok a múlt héten csütörtökön jelentették be, hogy felszámoltak egy "terrorista csoportot", amelynek tagjai meg akarták ölni Moralest. Kommandósok a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz egyik szállodájában lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Az akció során őrizetbe vették a magyar állampolgársággal rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!