Kevesebb televíziót gyártanak

Világszerte 6 százalékkal csökkent a televíziókészülék-gyártás az első negyedben az egy évvel korábbihoz képest, a gyártók bevétele pedig 12 százalékkal esett, a DisplayResearch iparági piackutató intézet szerdán közétett jelentése szerint.

feol.hu

Összesen 43,3 millió tévékészüléket gyártottak a világon idén január és március között, ami az előző negyedévihez viszonyítva 25 százalékos visszaesés. A készülékek átlagos értékesítési ára egy év alatt 6 százalékkal ment lejjebb.
A piacvezető továbbra is - már a 13. egymást követő negyedévben - a dél-koreai Samsung, az árbevétel alapján 21,5 százalékos részesedéssel. Utána 13,3 százalékkal az ugyancsak dél-koreai LG Electronics következik, amely a Sony-tól vette át a második helyet. A japán gyártó 13,1 százalékos piaci részesedéssel a harmadik.
Az iparág visszaesése ellenére folyadékkristályos képernyővel (LCD) felszerelt tévéből az egy évvel korábbinál 27 százalékkal többet, 26,7 millió darabot gyártottak. A szektorban elért árbevétel viszont 1 százalékkal esett. Éves szintű bevételcsökkenést az LCD-technológia bevezetése óta most először regisztráltak.
Földrajzi régió szerinti bontásban az értékesített készülékek száma alapján változatlanul a kínai a legnagyobb piac, amely az idei első negyedben már az új készülékek 21,3 százalékát vette fel, szemben az egy évvel korábbi 19,1 százalékkal. Árbevétel szerint Észak-Amerika a domináns. A térségből származik az iparág bevételének 27 százaléka.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!