Erős UV-B sugárzás! 20 perc is elég a bőrpírhoz

FMH - Nagyon erős az UV-B sugárzás az ország több részén is; az előzetes adatok alapján az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szerdára riasztást adott ki, amely visszavonásig érvényes.

feol.hu

A meteorológiai szolgálat honlapján közölt adatok szerint az ország középső, északi és észak-keleti régiójában az UV-B sugárzás a nagyon erős mértéket is eléri - meghaladja a 7,6-es értéket -, de a dél-keleti régiót leszámítva mindenhol erős a sugárzás. (8,0 felett már extrémnek tekintik az értéket.)
Az OMSZ felhívta a figyelmet arra, hogy ilyen értékeknél normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén bőrpír keletkezhet. Figyelmeztette a szabadban tartózkodókat arra, hogy ha lehetséges, délelőtt 11 és délután 3 óra között kerüljék a napozást, és később is használjanak krémet.
Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala szerdára és csütörtökre az időjárási előrejelzések alapján első fokú, figyelemfelhívó hőségriasztást jelzett. Falus Ferenc országos tiszti főorvos arra kért mindenkit: ha teheti, a déli órákban tartózkodjon hűvös helyen, ügyeljen a folyadékpótlásra, figyeljen az idősekre, a betegekre és a kisgyermekekre, a kirándulók, utazók pedig vigyenek magukkal elegendő folyadékot.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!