Mexikóiak is ropták

1 órája

Királyi Napok: határokon átívelő hagyományok a színpadon

Mexikóiak is ropták ezúttal a Székesfehérvári Királyi Napokon, melynek szerdai fellépői határokon átívelő hagyományokat, szokásokat és táncokat elevenítettek fel a színpadon.

S. Töttő Rita

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A mexikóiak látványos, színes és hangulatos táncával folytatódott szerdán a Székesfehérvári Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztiváljának belvárosi programja: a Mátyás király emlékműnél, térzene kíséretében, a járókelők és az utcai árusok gyűrűjében fokozódott a hangulat augusztus 14-én. E nyári délutánon a „Bafofim Ballet Folklorico Fiesta Mexicana” produkciója következett. 

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Mexikóban is jelentősnek számító, 1987 óta működő táncegyesület az ország gazdag kulturális hagyományait hozta el és mutatta be Székesfehérváron: színes és misztikus folklórjával történelmi városunkban idézte meg a csoport e különleges világot.

Fotó: Fehér Gábor  / Fejér Megyei Hírlap

Este a királyi táncpódiumon, azaz a Zichy-színpadon folytatódott az előadások sora: fergeteges műsort adott az Alba Regia Táncegyesület senior csoportja, valamint a Generációk Táncműhely, amely a Hazai Esszencia című műsorát hozta Fehérvárra. Előadásukban a szlovákiai magyarok hagyományos tánc- és zenei kultúráját idézték meg – Csallóköztől Bodrogközig. 

Fotó: Fehér Gábor  / Fejér Megyei Hírlap

Az Érsekcsanádi Bazsarózsa Néptáncegyüttes Csöröglő című műsora a református nagygazda családok keresztelőinek szokásait és mulatságát vitte színpadra, a Maglódi Kacamajka Táncegyüttes pedig a „Már a miénk a menyasszony…” című, többszörösen díjazott koreográfiájában mutatta meg a maglódi lakodalmas szokásokat. Később a RitMusa Zenekar és a mexikói táncosok a Táncházban folytatták a mulatságot, ahol a stafétát éjfélkor a Galiba zenekar vette át.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában