2009.07.04. 17:53
Gráf József a halászati ágazat fejlődéséről Rétimajorban
Rétimajor - A halászat az egyik legígéretesebb fejlődés előtt álló agrárágazat; az aquakultúrában, az édesvízi- és halastavi halászat fejlesztésében ugyanis az Európai Unió minisztereinek véleménye szerint nagyobb lehetőség van, mint a tengeri halászatban - közölte Gráf József szombaton Rétimajorban.
Az agrártárca vezetője a fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Aranyponty Halászati Zrt. Szent Péter-napi halászbúcsúján hangsúlyozta: a tavaly elfogadott Halászati Operatív Program megvalósításával versenyképes termelést valósíthat meg a halászati ágazat.
A program megvalósításának célja, hogy a jelenleginél jobban karbantartott halastavakban az egészséges halállománytól nagyobb hozamokat érjenek el a gazdaságok, továbbá, hogy új termékekkel jelenjenek meg a piacon.
Az utóbbira példaként említette a biohaltermelést, amelyben a magyar halgazdaságoknak még szinte nincs versenytársuk. A program céljainak megvalósításában nagy segítséget jelent, hogy az ország több halgazdasága - köztük a rétimajori is - szakmai befektetők, "a szakmából kinőtt emberek kezében van" - mondta a miniszter.
Az Operatív Halászati Programra mintegy 34,5 millió eurót biztosít az Európai Halászati Alap, amelyhez mintegy 12 millió eurós önrésszel járul hozzá a hazai költségvetés - mondta a halászbúcsú részeként megrendezett szakmai konferencián Karakas János, a tárcavezető főtanácsadója.
Tájékoztatása szerint az uniós támogatást egyebek között új beruházások megvalósítására, a jelenleg csak a haltermés egyötödét feldolgozó üzemek kapacitásának növelésére, az élelmiszerbiztonsági rendszer, a kutatás, fejlesztés, a piacszerzés fejlesztésére, s a technikai eszközök beszerzésére lehet felhasználni.
A támogatás elnyerésére évi egy-két alkalommal pályázatot írnak ki.
A főtanácsadó a többirányú hasznosítás fontosságára hívta fel a jelenlévők figyelmét. Arra, hogy a halászatot jól kiegészítheti a horgászat, rekreációs célokat szolgáló program, természetvédelemmel kapcsolatos oktatás, az ökoturizmus és a gasztronómiai turizmus is.
A többcélú hasznosítás jó példája az Aranyponty Zrt., amely 1500 hektáron folytat halgazdálkodást, országos hírű horgászközpontot alakított ki, nádi iskolát működtet, halászati múzeumot hozott létre a halászmesterség relikviáinak bemutatására.
A térség természeti értékeinek megismertetésére kifejlesztette az ökoturizmust, amit jól kiegészít az elsősorban a halételekre és a környék boraira alapozott gasztronómiai turizmus.