Tragikus focistahalála: miért, és miért...?

Csákvár - Múlt pénteken tragikus hirtelenséggel elhunyt a csákvári illetőségű 19 éves futballista, Beck Tamás. Miért kellett ennek megtörténnie, erre kerestük a választ.

Matók János

Őszintén bevallom, amikor meghallottam a hírt, hogy múlt pénteken tragikus hirtelenséggel elhunyt egy 19 éves győri futballista, Beck Tamás, még nem gyanakodtam. Ám amikor bebizonyosodott, hogy az egyik gyermekkori barátom, a csákvári Beck István fiáról van szó... 


Az édesapának és az ikertestvérnek csak az jár a fejében: miért? Ádám azonban folytatja a futballt
Fotó: FMH 

Az elektronikus és az írott sajtó múlt szombat óta foglalkozott Tamás halálával, s nem egyszer kegyeletsértő módon tálalta a történteket, majd a családfő érthetően zaklatott fájdalmas megnyilvánulását. De nézzük, mi történt múlt pénteken Pápán, majd azt követően Győrben? Beck István két fia - akiket az apuka a nővérükkel, a kézilabdázó Ibolyával együtt már hosszú évek óta egyedül nevel - 1990. február 9-én egypetéjű ikrekként születtek. Tamás volt az idősebb, hiszen 2 perccel megelőzte Ádámot. A sport iránti szeretetüket édesapjuktól örökölték, aki egykor maga is remek futballista volt. Tamás és Ádám természetesen Csákváron kezdett el játszani, s egy tornán már ekkor felfigyelt rájuk a győri edző, Fazekas József, hiszen a Beck gyerekek két gólt is rúgtak az ETO-nak. Pályafutásuk később a fehérvári Ikarus csapatában folytatódott, ahol Ruzics Gábor és Varga Gyula pallérozta őket, de az is tény, hogy a Videoton Alapítványtól Szabó József is megkereste az apukát, igazoljanak hozzájuk. Ám a kitartó Győr továbbra is figyelte őket, s így kerültek végül a Rába-parti klubhoz 13 éves korukban. A korosztályos csapatokban futballoztak, és leérettségiztek a Bercsényi gimnáziumban, majd elvégeztek egy sportszervező menedzseri képzést is. Mindezt már a győri Fehér Miklós Labdarúgó Kollégium lakóiként.
 A futball? A tavalyi szezont kölcsönjátékosként - végleg nem engedték el őket - az NB II-es Gyirmótnál töltötték el. Ha kellett, Tamás mint középpályás és jobb oldali támadó, amíg Ádám középpályás és bal oldali támadó. Együtt játszottak a mérkőzéseken, s mondani sem kell, becsukott szemmel is ismerték egymás gondolatát. A szezon után egy ismerősük révén jelentkeztek a fiúk az NB I-es Pápa második csapatánál, a szerződés reményében. Már tizedik napja voltak ott, amikor múlt pénteken, egy edzőmérkőzésen Tamás nem érezte jól magát, s hamar le is ment a pályáról. Ádámmal azonnal visszatértek Győrbe, ahol rögtön kórházba került, ám az életét már nem tudták megmenteni.

A tragikus halál oka?

Egy vírusos fertőzés indította el a bajt, a nyirokcsomón, a mandulán, a hörgőkön volt látható a gyulladás nyoma, de bevérzett a hasüreg és a mellékvese is. Nem volt ennek semmi előjele, a meccs előtt csak a torkára és a fejfájásra panaszkodott. Pedig nyilván érezte, hogy van valami gond. Ám ő mindig erőtől duzzadó, energikus fiatal volt, ment előre, hogy megmutassa, bizonyítsa: érdemes szerződtetni. Ezért nem állt le. A kórházban már a pulzusát sem tudták megmérni, a tüdeje is vizes volt, a szívizom is begyulladt, s végül összeomlott a keringése. De miért, miért kellett ennek megtörténnie...? - kérdezte fájdalmasan és megtörten az édesapa.

Ádám - miközben a kanapé karfáját szorítja, mintha az Tamás keze lenne - nem hagyja abba a futballt, mert úgy érzi, tudja, hogy Tamás is ezt akarná. Mert 19 évig sülve-főve együtt voltak az ikrek, s bár Tamás eltávozott, Ádám szerint most fentről, a felhők széléről figyel rá, óvja az ikertestvére.

A 19 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Beck Tamást július 24-én, pénteken 15 óra 30 perckor helyezik örök nyugalomra Csákváron, a római katolikus temetőben. Beck Tamást a Győri ETO FC saját halottjának tekinti, a szertartáson a klub vezetése és az egykori játékostársak is leróják a kegyeletüket. Az alattomos vírusos fertőzés okozta a keringés teljes összeomlását

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!