Álláshelyek ezerszámra - jelentkezzen!

FMH - A külföldi munkavállalásról rendezett fórumot a regionális munkaaügyi központ, elsőként Móron. A rendezvényt csütörtökön Fehérváron ismétlik meg.

B. Kiss László

A két tucatnyi érdeklődő előtt zajló eseményén bemutatták azt az Eures névre keresztelt  internetes portált, amely 29 ország, több mint 700 ezer álláshelyét tartalmazza. Az Eures nem csupán egy adatbázis a munkát keresől számára, de egy tanácsadói hálózat is, amely összesen hétszáz tanácsadót  foglal magába. Az Európai Foglalkoztatási Szolgálat  a honlapon nem csupán ellenőrzött álláshelyeket hirdet meg, de tágabb körű információkat is  nyújt az idegenben történő munkavállaláshoz.    

A portál lehetővé teszi, hogy az, aki munkát keres, megküldje önéletrajzát a munkaadónak és az Eures tanácsadóknak, és e-mail értesítést kérjen arról, ha  olyan ajánlat jelenik meg a rendszerben, ami megfelelő a számára. A tanácsadók hálózatán keresztül részletesebb tájékoztatáshoz, illetve tanácsokhoz lehet jutni. A móri fórumon az Eures ismertetésén túl Páblené Damsits Krisztina,  a regionális munkaügyi központ székesfehérvári kirendeltségén dolgozó Eures tanácsadó praktikus tanácsokkal is szolgált a külhoni álláskereséshez. 
Az EU országai közül Németországban és Ausztriában van szükség a vendégmunkásnak munkavállalási engedélyre. A többi államban is szükséges azonban tartózkodási engedély  a 90 napon túli ott tartózkodás esetén.  Az álláskeresőnek célszerű könnyen elérhetőnek lenni, s ha megkapta a külhoni állást, írásos munkaszerződést kötnie. Aki hazajön, az ottani munkaügyi hivatalban állíttassa ki az E301 jelű nyomtatványt; ez alapján állapítják meg itthon az álláskeresési ellátást. A papír kiállítása különben elhúzódhat - hangzott el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!