Halálos balesetek elalvás, gyorshajtás miatt

FMH - Hárman meghaltak és tizenhatan sérültek meg Fejér megyében az elmúlt héten. A fő baleseti ok az elsőbbség meg nem adása volt, de gyorshajtás miatt is több baleset történt.

feol.hu

Mind a két halálos baleset vasárnap történt, az egyik este hét körül Sárosd és Hantos között. Egy motor két utassal ismeretlen okból hajtott át a szemközti sávba, ahol egy kisbusszal ütközött. A balesetben a motor mind a két utasa életét vesztette.
A másik halálos baleset éjszaka történt a 81-es főúton, Sárkeresztes térségében. Egy Skoda Felícia – feltehetőleg a sofőr elalvása miatt – áttért a szemközti sávba, és teherautóval ütközött. A személygépkocsi vezetője azonnal életét vesztette.


Sárkeresztesnél vélhetően elaludt a sofőr a volánnál, teherautóba hajtott és szörnyethalt - a testet tűzoltók emelték ki a roncsból
Fotó: Koppán Viktor Dávid

A héten hét esetben játszott szerepet az elsőbbség meg nem adása balesetben. Három alkalommal gyorshajtás miatt következett be baleset. Egy autó azért hajtott árokba, mert a sofőr későn észlelte az előtte haladó kivilágítatlan kerékpárt, és hogy kikerülje, elrántotta a kormányt. Egy másik gépkocsivezetőnek erre nem volt ideje, így elsodort egy biciklist. Egy motoros pedig akkor esett el, amikor az igazoltatás alól akarta magát kivonni, és menekülni próbált a rendőrök elől. Kiderült, ittasan ült fel a motorra.

A héten három gyalogosgázolás is történt: két esetben gyermek sérült meg, egy alkalommal pedig egy idős férfi. Szerencsére mindannyian könnyebb sérülésekkel úszták meg a baleseteket.

A héten az ellenőrzések során összesen 38 ittas közlekedővel szemben intézkedtek a rendőrök. Közülük harmincan nyilatkozaton ismerték el alkoholfogyasztásukat, hatan közepesen voltak ittasak, míg egy személy enyhén, egy másik pedig súlyosan ittasnak bizonyult. A 38 közlekedő közül 13 kerékpáros volt, három segéd-motorkerékpáros, egy motoros, és egy  tehergépkocsi-vezető. A többiek személygépkocsival közlekedtek.

A legkritikusabb időszak a délután volt. A rendőrség hat balesetet regisztrált 12.00 óra és 18.00 óra között. Délelőtt négy, este és éjszaka kettő-kettő, míg reggel egy baleset történt.

 Jövőhét elején még rossz időre kell számítani

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a jövő hét elején még hűvös idő lesz, záporok és szél várható, de a hét második felében már melegedés várható, és változékony idő, magasabb hőmérséklettel.

A közlekedők a megváltozott időjárási viszonyoknak megfelelően körültekintően, és óvatosan közlekedjenek! - kéri a rendőrségi közleményben Németh-Kész Mónika sajtószóvivő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!