Pákozdi földügy: lemondatják Benedeket?

Budapest - Benedek Fülöp lemondását követeli a Magosz, az érintettel csütörtökön tárgyal a pénzügyminiszter.

MTI

Csütörtökön tárgyal a munkáltatói jogokat gyakorló Oszkó Péter pénzügyminiszter és Kamarás Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) vezérigazgatója Benedek Fülöppel a keddi bírósági döntés kapcsán. Az MTI értesülése szerint Benedek Fülöp már felajánlotta lemondását. Kedden nem jogerősen másfél év, három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte hivatali visszaélés miatt a Heves Megyei Bíróság Benedek Fülöpöt. Az agrártárca volt szakállamtitkárát, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vezérigazgató-helyettesét hivatali visszaélés miatt ítélték el. Mellékbüntetésként a bíróság 3 millió forint pénzbüntetéssel sújtotta a vádlottat.
A bírósági eljárás egy 202 hektáros, pákozdi ingatlan művelésből való, a jogszabályok megsértésével történt kivonása miatt indult el. A törvénysértő határozatot 2006 decemberében hozta a székesfehérvári földhivatal, a vádhatóság szerint Benedek Fülöp jogellenes befolyására. 
A tárgyaláson Benedek az utolsó szó jogán tagadta, hogy a személyes közbenjárása nyomásgyakorlás lett volna, hisz a vezetők közötti közvetlen kontaktus elengedhetetlen az ügyek megoldásához. Hozzátette: fogalma sem volt arról, hogy egy székesfehérvári vállalkozó golfpályát akar építeni a területen.
Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója szerdai budapesti sajtótájékoztatóján úgy vélekedett, a keddi ítélet precedens jellegű, megtörtént ugyanis az első felelősségre vonás egy olyan korrupciós ügyben, amelyben egy volt kormánytag visszaélt hivatali helyzetével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!