A századik tavasz: Mária nénit köszöntötték

Mezőszilas - Pár éve még megriasztotta a betörőket, egyikük háta kétszer is megkóstolta a botját... Az ünnepelt először szabódott. Még az újságtól is kijöttek hozzám? - firtatta.

V. Varga József


- Ünneplőbe öltöztettük a szívünket, egy derűs lélek ünnepli a századik tavaszt - így köszöntötte szombaton a falu százéves lakóját Magyar József polgármester. Kardos Tamás körjegyző a miniszterelnök oklevelét hozta, a szűkebb család - vagy százan! - virágok, ajándékok garmadáját. Ifjú népdalosok, néptáncosok és a szépkorúak szívből jövő produkciót.  
"Sok születésnapokat vígan megélhess, / Napjaidat számlálni ne légyen terhes./ Az ég harmatja szívedet újítsa,/  Áldások árja házad elborítsa" - így szólt a Széki köszöntő. 
Gogán Péterné Varga Mária 1910-ben született Szilasbalháson. Alig múlt tizenkettő, már cselédként szolgált, azután jöttek sorban a gyerekek, a ház körül, a földeken mindig akadt dolog. Négy kenyeret dagasztott és sütött hét elején, ha elfogyott, hát szombaton még egyet. Folyvást mosott a fatekenyőben. 
Tizenegy gyermek, huszonöt unoka, harmincegy dédunoka és hét ükunoka - számtanpéldának sem egyszerű. A Mama - így szólítja a família - jó egészségnek örvend, szellemileg friss, vidám és mosolygós. Legfiatalabb lányával, Jolánnal és vejével él, a gyerekek mindenben lesik a szavát. 
Pihenget, üldögél, éjjelente jól alszik. Szívesen olvasgat, tévézik - persze szemüveg nélkül! A beszélgetős műsorok szereplőinek olykor jól odamondogat. Nagyon szereti a csirkehúst, a citromos teát, a krumplit ki nem állhatja.
- Mi a hosszú élet titka? - faggattam. - A bableves - vágta rá egyből. - Csak sok-sok éven át kell enni - tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!