Egy nép fájdalma az emlékezés

Székesfehérvár - A megyeszékhely örmény kisebbségi önkormányzata megemlékezést tartott kedden a szörnyű genocídium kezdetének 95. évfordulóján.

Tihanyi Tamás


Már évek óta emlékeznek a székesfehérvári örmények arra az időszakra, amely népük számára a   legnagyobb tragédiát jelentette, s amelynek elismertetéséért ma is küzdenek a történészek világszerte. Egy olyan népirtás  genocídium  történt a Nagy Háború idején Törökországban az örmény keresztényekkel szemben, amelynek részleteiről még mindig kevesen hallottak, s amely időben jóval megelőzte a holokausztot.         
Az örményekkel szemben elkövetett  népirtás  mintegy másfél millió örmény erőszakos kitelepítése és lemészárlása volt 1915 és 1917 között a muzulmán többségű Oszmán Birodalomban az úgynevezett Ifjútörök Kormány uralma alatt. A kutatások még mindig nem fejeződtek be, de az általánosan elfogadott nézet szerint szerint  600-800 ezren veszítették életüket. A hivatalos  Törökország a tudatos népirtás tényét máig tagadja, csak kitelepítésről,  háborús áldozatokról hajlandó beszélni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!