Rekord vízállások a Sajó mentén, a Bódvánál

FMH - A Sajó mentén - elsősorban a középső és alsóbb szakaszokon - a vízállások hétfőn, a délelőtti óráktól már meghaladják majd az eddig mért legmagasabb vízszinteket, a Bódva hasonló magas vízállással tetőzhet, Szendrő térségében pedig minden eddigit meghaladó vízmagasság kialakulása várható.

MTI

Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügy Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályának vezetője, Csont Csaba hétfőn kifejtette: vasárnap az igazgatóság területén és a vízgyűjtőkön sokfelé hullott újabb jelentős eső, zápor, amelynek mennyisége nagy területen elérte vagy meghaladta a 20-30 millimétert. Hétfőn a hazai területen a korábbiaknál kevesebb eső valószínű, ugyanakkor Szlovákiában továbbra is helyenként nagyobb mennyiségű esőre számítanak.
A Sajó szlovákiai alsó szakaszán tetőzik, miközben legnagyobb mellékvize a Rima nagyon lassan apad. Hazai területen Sajópüspökinél hétfőn hajnali 2 óra óta 370 centiméteres vízállással tetőzik a folyó. Sajószentpéternél reggel 6 órakor 385 centiméteres lassan áradó vízállást észleltek. Itt további lassú áradás várható. A vízállások hétfőn a délelőtti óráktól meghaladják majd az eddig mért legnagyobb vízszintet (LNV). Sajószentpéternél 410 centiméteres árra (plusz vagy mínusz 20 centi eltéréssel) számítanak - hangsúlyozta.
Felhívta a figyelmet arra, hogy a Bódva szlovák szakasza és mellékvizei lassan tovább áradnak, de már nagyrészt a tetőzés közelében vannak. A jelenlegi vízállások alapján Hídvégardónál hétfőn, napközben tetőzhet a folyó, 300-310 centiméter körüli értékkel, amely meghaladja az eddig mért legnagyobb - 291 centis - vízszintet. A hazai területen hullott jelentős csapadék hatására a Rakaca-patak vízszintje tovább emelkedik, így a Rakacai víztározóban is egyre magasabb a vízállás. 
Hétfőn reggel 5 órakor a vízszint elérte az árapasztó szintjét, és ott is emelkedő mennyiségű víz távozik a tározóból. A lebocsátott vízmennyiség jelenleg 50 köbméter/másodperc. A Bódván és a Rakacán érkező, valamint a hazai területen befolyó vizek hatására Szendrő térségében minden eddigit meghaladó vízmagasság kialakulása várható kedd szerda körül, 310 centiméteres értékkel - tette hozzá.
A Tarna parádi és ceredi ága mérsékelten apad, míg Verpelétnél éjfélkor 490 centiméteres vízállással következett be a tetőzés. Az éjszaka folyamán tovább áradt a Tarnóca, a Bene és a Gyöngyös is - részletezte.
Mint mondta, a Hernádon az éjszaka újabb esőzések voltak a Hernád felső szakaszán és a legnagyobb mellékvizén a Tárcán is, ezért az elmúlt órákban ismét árhullámok indultak el.
Hétfő reggelre Abosköszegnél (Hernád) és Felsőolcsvárnál (Tárca) kialakult vízszintek jelentősebben elmaradnak a korábbi nagy (2004-es, 2006-os, 2008-as) árvizek szintjeitől, ugyanakkor a Olsva rendkívüli árhulláma miatt, Hernádzsadánynál hétfő reggel 6 órára 464 cm-re (LNV: 496 cm) emelkedett a vízszint.
Hidasnémetinél hétfő reggel 6 órakor 360 centiméteres vízállást észleltek, napközben további áradás várható és az eddigi legmagasabb vízállás környezetébe emelkedhet a vízszint, 420 centiméterrel. A reggelre kialakult újabb vízszintemelkedések miatt a vízszint tartósabban magas maradhat - közölte.
A Bodrog kapcsán kitért arra, hogy hétfőn a folyó vízgyűjtőjén is jelentős esőzések voltak, így a folyó és minden mellékvízfolyása árad. A jelenlegi vízállások alapján harmadfokú készültségi szintet elérő árhullám kialakulása várható. A Tisza felső szakaszán árad, de a vízállások még jelentősen elmaradnak a készültségi szintektől - jegyezte meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!