Tedd a napfényt be a számba

A nyolcvanas évek hangzását idézi régóta várt új albumán az Anima Sound System. A hazai elektronikus zenei színtér élcsapata szombaton a Gödör Klubban mutatja be Tedd a napfényt be a számba című lemezét.

MTI

 "Annak idején a punkon meg az újhullámon szocializálódtunk, de amikor dj-zünk, gyakran nyúlunk a nyolcvanas évek zenéihez, a diszkóritmustól a Kraftwerk elektrovilágáig. A most elkészült anyagon ez a hangzás sokkal inkább nyomokban, utalásokban, attitűdökben fedezhető fel, igazából egy poplemezt csináltunk" - mondta Prieger Zsolt, a zenekar vezetője pénteken az MTI-nek.
Megjegyezte, hogy a manapság divatos technós, house-os bulikon hallható új francia, olasz és német zenék közege is a nyolcvanas évekből, Giorgio Moroder producer "csillámporos" diszkóvilágából táplálkoznak, azt sokszorosan átszűrve. Prieger Zsolt kitért arra, hogy annak idején komoly hatással volt rá a New Order, ami a "vájtfülűek" számára a Switch Me On című új Anima-dal, illetve az ahhoz készített klip világából is egyértelmű. Hozzátette: az Anima olyan hangmintákhoz is nyúlt, amelyek a Spandau Balletet és a Kajagoogoo-t idézik, "de ez nyilvánvalóan poén".
"Sokan vannak, akik a régi Animát szerették, és most értetlenül állnak az előtt, amit csinálunk. De ugyanez volt a helyzet akkor is, amikor négy évvel ezelőtt kiadtuk a We Strike!-ot, amin politikai állásfoglalások voltak, meg progresszív etnorock" - mondta.
 A tizedik Anima-albumon szereplő 14 szám legtöbbjén angolul énekel Prieger Fanni, öt dal magyar, ezek sokszor parodisztikus szövegeit Prieger Zsolt jegyzi. Mint kifejtette, a popdalok szentimentális világa mindig közel állt hozzá, és így van ezzel Fanni lánya is, aki 2008 óta a csapat énekesnője. (Prieger Fanni 9 éves kislányként 2000-ben a Gipsy Sound Clash lemezen énekelte a videóklipen is népszerűvé vált Tekerd című dalt, ami egyébként ma is szerepel az Anima koncertrepertoárján.)
"Tele voltam kétellyel, hogy be szabad-e engednem Fannit egy ilyen szituációba, de az éneklés és a színpad az élete, az egyetlen igazi ambíciója, és ennek pont az apja nem fog ellenállni" - jegyezte meg Prieger Zsolt.
A Tedd a napfényt be a számba című albumra Prieger Zsolt és Németh Gergely megszokott szerzőpárosához ismét csatlakozott Zsolt testvére, Szabolcs, aki legutóbb a 2003-as Aquanistan című lemezen volt markánsan jelen az együttes életében.
Az új lemez végül CD-n jelent meg a NarRator Recordsnál, miután Priegerék sokat gondolkodtak a megfelelő formátumon. Mint a zenekar vezetője elmondta, részben azért lett így, mert most mindenki digitálisan jön ki, ők viszont szeretnek széllel szemben haladni. Másrészt - folytatta - a borító is múltidézős: a hetvenes-nyolcvanas évek hologramos kacsintós pénztárcáit idézi fel.
 Az Anima egész nyáron játszani fog; a turné Sepsiszentgyörgyön kezdődött, a zenekar a marosvásárhelyi Félsziget fesztivál keretében még egyszer visszamegy Erdélybe, ahol a tervek szerint a Gorillaz Sound Systemmel fog játszani. Emellett lesz csehországi, izraeli fellépés, július 9-én a Balaton Soundon a Chemical Brothers és Tricky előtt mutatják be új lemezüket, és játszanak az orfűi EFOTT-on, valamint a szegedi SZIN-en is.
A tervek szerint még az idén kijön egy remix-változata is az albumnak, amelyre az Anima tagjai mellett felkért neves előadók készítenek mixeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!