Változás az ortopéd cipők vényfelírásában- érdemes időben kiváltani a régi receptet!

FMH - Közleményt juttatott el az Országos Sajtószolgálaton keresztül a Magyar Ortopéd Társaság és Szakmai Kollégium a vényfelírás változásairól.

Móré Erzsébet

Az ortopéd és ortopéd-traumatológus szakorvosoknak - de rajtuk  kívül a betegeknek is - szóló közlemény arra  hívja fel a  figyelmet, hogy a gyógyászati segédeszköz támogatási lista megváltozott és az életbelépés határnapja 2010. június  elseje.
- Az ortopéd cipőket és tartozékaikat érintő rész alapvető változáson ment át. Hat cipőcsoportot alakítottak ki,  ezeket a készítéskor felhasznált anyag és tudásmennyiség, illetve a korrekció mértéke alapján összevonták. A körülbelül azonos tartozékrendszerek egységesítése lehetővé teszi, hogy az alapcipő árába belefoglalt tartozékokat nem kell külön kódolva felírni. A készítő ezzel a beteg számára egyénileg méretezett, és igényeihez is igazodó, tehát hordhatóbb cipőt állíthat elő  mondta  el - lapunk kérdésére  Bucsi László, a  Fejér Megyei  Szent  György Kórház  osztályvezető  főorvosa,  a Magyar  Ortopéd  Társaság  elnöke, akitől arról érdeklődtünk, a változás miként érinti a betegeket. 
-  A  vényfelírás  változása  számunkra, orvosoknak egyszerűsítést  jelent. Nagyjából egy  hete  ismerjük  a  módosítást,  a  betegeket  annyiban  viszont  érinti, hogy  a  már felírt , vagyis  régi  recepteket  jó lenne még ebben a hónapban  kiváltaniuk, illetve például  a  gyógycipőt  megrendelniük. Erre  hétfőn még lehetőség van.  Keddtől, vagyis  június  elsejétől ugyanis a  gyógyászati segédeszközöket   árusító  szolgáltatók már csak az új  receptet fogadhatják el. Ez azt jelenti, hogy újra  el kell menni  a  betegnek az új receptért. Az egészségbiztosító ugyanis  jogszabályi kötelezettség alapján  már csak az  új jelöléseket  tartalmazó vényt fizeti  ki  - mondta  a társaság elnöke, aki  hozzátette-  ahogy a közleményben áll -  a korábban, még szabályosan felírt vények, érvényüket vesztik!  A gyártók már nem fogadják el. Talán még időben szóltak...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!