Világbajnok fehérvári: Akóts Gábor kétszer is remekelt csillagsakkban

FMH - Másodszor is a csehországi Pardubice adott otthont a snell és rapid csillagsakk világbajnokságnak, ahol a fehérvári Akóts Gábor mindkét kategóriában aranyérmes lett.

Matók János

Egyre nagyobb tömegeket hódít meg a 89 éves múltra visszatekintő  csillagsakk, így tavaly a csehországi Pardubicében meg is rendezték a sportági első világbajnokságot. Két kategóriában: a 2x5 percig tartó snellben, valamint a 2x20 percig tartó rapidban. Ez utóbbi lényegében annyit tesz a csillagsakkban, mint a hagyományosban a több órás partik. Egy fehérvári fiatalember, a MÁV Előre SC 24 éves sakkozója, a 2300 Élő-pontszámmal rendelkező  FIDE-mester Akóts Gábor már korábban megismerkedett a csillagsakkal, így tavaly benevezett az első vb-re, ahol a snellben aranyérmes lett. Múlt hét végén ismét Pardubice adott otthont a világbajnokságnak, Akóts címvédőként ismét elindult, ám most mindkét  kategóriában ő lett a világ legjobbja! 

 - Mi volt a célkitűzése?
- Snellben szerettem volna megvédeni a címet, amíg a rapidban az első három hely valamelyikének a megszerzése volt a cél. Túlteljesítettem, hiszen mindkét kategóriában sikerült fellépnem a dobogó tetejére - felelte a mérnök-informatikus Akóts Gábor, akinek az egyik szekundánsa a szintén fehérvári Mátrahalmi Tibor, a MÁV Előre SC másik FIDE-mestere volt.

 - Mi történt a viadalon, hogyan zajlott a sorozat?
- A rapiddal kezdeném, hiszen szombaton délelőtt a kilencből ennek az első négy fordulóját rendezték, amíg délután a snell valamennyi, vagyis a tizenegy fordulóját lezongoráztuk. Aztán vasárnap befejeztük a rapidot, lejátszottuk a hátralévő öt fordulót. A rapidon, a 2x20 perces partik után 7,5 ponttal lettem az első. Olyan furcsaság is előfordult, hogy versenyen kívül egy számítógépet is indítottak a rendezők, vele döntetlent játszottam. Jól ment a játék, a 8. fordulóban remiztem a későbbi ezüstérmessel, de akkor már bebiztosítottam a világbajnoki címemet. Itt egyébként a hagyományos sakk öt nemzetközi nagymestere is elindult. Nagyon megörültem a sikernek, hiszen tavaly nem ment annyira a rapid.

- És a snellben a címvédés?
- Gyengén kezdtem, az első négy fordulóban csak 2,5 pont jött össze, de a további hetet mind megnyertem, így fél pont előnnyel győztem.

- A játék, a taktika szempontjából mi az eltérés a hagyományos sakktól?
- Sokkal kevesebb a lépésszám, egy parti általában már tizenöt alatt eldől, arról nem beszélve, hogy kombinatívabb. Háromszoros világbajnok vagyok, de azért a hagyományos sakkot szeretem.

A Polgár László - a Polgár nővérek édesapja - által feltalált csillagsakkban a tábla hat ágú csillagot formáz, a két játékos összesen 37 mezőn teheti meg a lépéseit. A felek rendelkezésére egyenként tíz bábú áll: öt gyalog, továbbá az öt tiszt: egy király, egy királynő, egy futó, egy huszár és egy bástya.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!