A szajhák kora lejárt, Soma szerint a nők törnek föl, mint az olaj

FMH - Soma megmondja, miért válnak a nők, s mit tehetnek a férfiak, ha meg akarják találni helyüket a világban. Mert az ma már nem kétséges, hogy a régi módi tovább nem működik...

S. Töttő Rita


A harmadik évezredbe csöppenve immár egészen bizonyos a tény: vége az emberiség kétezer éves patriarchális szemléletének - magyarán a férfiuralomnak. A nők öntudatra ébredtek, ami azonban jelentősen összezavarta a világ folyását.
Soma Mamagésa,  akiről hiba lenne azt állítani, hogy nem több egy feltűnő magyar celebnél, Megasztár zsűritagnál, újabban a nőknek és a férfiaknak segít eligazodni a lelki, kapcsolati útvesztőkben. Mert abban a társadalomban, ahol a régi értékek már nem élnek, az újak pedig még nem alakultak ki, senki nem tud pontosan eligazodni. A nő nem tudja, miként lehet igazán nő, a férfi pedig férfi. Az egymáshoz való viszonyuk pedig, ebből eredően zavaros, meghatározatlan és feszültségekkel teli. 
- Nem véletlen, hogy manapság fele annyi házasság köttetik, mint korábban, s azoknak  kétharmada válással végződik. Az pedig végképp nem véletlen, hogy a válások kezdeményezői manapság a nők, akik rájöttek: képtelenek tovább abban az elavult szerepben tetszelegni, amit  a régi társadalmi sztereotípia szabott rájuk   - mesélt Soma tapasztalatairól csütörtökön este, a Kodolányi János Főiskolán tartott előadásán.
Az Alexandria Szabadegyetem első fehérvári rendezvénye volt ez, amely szinte telt házzal várta a művésznőt. Ám talán nem véletlen, hogy a hallgatók nagy része nő volt, s épp ezért Soma külön megköszönte annak a hat férfinak a jelenlétet, akik eljöttek az előadására.
Pedig férfiaknak épp úgy szóltak a pszichológiát végzett művésznő szavai, aki az irántuk érzett tiszteletét, szeretetét nem győzte hangsúlyozni. Célja és álma ugyanis nem a férfiak eltaposása, hanem az, hogy mindenki rájöjjön (főleg a férfiak): a nemek egyenrangú kezelésében van a megoldás. A családfenntartás ma már nem egyedül a férfiak dolga, ahogy a háztartás vezetése sem csak a nőké, s jobb, ha tudjuk: egy férfi épp úgy lehet odaadó, ahogy egy nő határozott és önérdek érvényesítő.
- A világ összezavarodott, aminek azonban több pozitív hozadéka is van: nem kell többé megjátszani a szemérmes jó kislányt a feleség szerepében, s az önmagukat megélő, szexuálisan is felszabadult nők sem nevezhetők szajhának többé. A megfelelési kényszer megszűnt, s ma már azt is ki merik jelenteni az emberek: brutálisan félelmetes kimondani egy igent holtomiglan-holtodiglan.  Nem véletlen, hogy több országban is él a szakaszos házasság intézménye. Ha három év után is együtt vannak, akkor meghosszabbítják az egymásnak tett fogadalmukat, szerződésüket - tárta fel Soma az új évezred párkapcsolati tendenciáját. 
A férfiak pedig, látva a nők öntudatra ébredését, a saját szerepeik fellazulását,  megijedtek...
- A nők törnek fel, mint az olaj. Egyetlen mozdulattal kihúztuk a férfiak alól a szőnyeget - így Soma, aki óva int attól, hogy a nők - felismerve a férfiak rugalmatlanságát  - azonnal kilépjenek a házasságból. A kapcsolatokért igenis  dolgozni kell, s anyaként a nők felelőssége talán a legnagyobb. Mert ha a most gyermeket nevelő nők jól végzik dolgukat, akkor a következő generáció már bizonyosan  egyenrangú párkapcsolatokban élhet.
S hogy most mitől működhet egy kapcsolat?
- Szabadságot kell adni a másiknak. Felejtsük el a társunk birtoklását, s a másik ellenőrzését! Vagy van olyan bizalmi kötelék, amely összetart, bármi történjék is, vagy nincs...  - sommázta a művésznő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!