Kolbászzsír a díszkútban, egymilliós vízdíj

Székesfehérvár - Sajnáltos tény, de a királyok városának egyelőre egyetlen igazán látványos, turistavonzó, fény-, netán hangelemekkel működő szökőkútja sincs. A felvetés jelen idejű, a tervek szerint egy létesülhetne.

Kocsis Noémi

Huszonhat kút működik a városban, de ezeket sem becsüljük kellőképpen. A történelmi belvárosban néhány hete kolbászmaradékokkal és mócsingokkal vegyes zsíros vizet vettek ki egy eltömődött ivókútból, egy nyári rendezvény hozadékaként. Díszkútjaink ráadásul egyelőre elfolyatják a vizet.



Felállításakor valódi látványosság volt a megyei könyvtár előtt forgó-csilingelő-vízköpő Deák Dénes kút, ma inkább szomorú torzója egy elhibázott koncepciónak: annak, hogy a bonyolult szerkezetű, monumentális építmény csak úgy tudná rendesen teljesíteni megálmodott funkcióját és kiszolgálni a fehérváriakat, ha - egyebek mellett  - elromló elemeit azonnal javítanák, medencéjét pedig nem szemetesgödörnek használnák a járókelők. Ilyen sorsa egyébként nem csak a Bartók téri kútnak van. Mint Hollósi Tamás, a Városgondnokság karbantartási vezetője elmondta: az ivókutak is jócskán elhasználódnak egy-egy szezon (május 1.  -október 15.) alatt. Medencéiket rendszeresen csikktartónak használják, de egy nagyobb belvárosi rendezvény után nemrégiben a közelbe kitelepült kolbász- és pecsenyesütős zsíros ételmaradékától kellett mentesíteni az egyik eldugult ivókutat. Tudatos vandalizmus egyébként nem ezeket, hanem jobbára a temetők víznyerő helyeit éri, a kegyeleti helyeken rendszeresen eltűnnek a csapok, letörik a kifolyókat.
Székesfehérváron a hasonló lakosság számú és területű városokhoz viszonyítva meglehetősen kevés kút van. Klasszikus értelemben nem szökőkúttal számolnak a szakemberek, hanem dísz-, vagy ivókutakat különböztetnek meg. E városban mindkettőből nagyjából azonos mennyiség van, összesen 26. A látványra kellemes díszkutak azonban jelenleg inkább a csatornának termelnek, mivel a legtöbben még nincs vízvisszaforgató, így tetemes mennyiség folyik kárba. Ilyen a város legismertebb díszkútjának számító Országalma, amelynek medencéjét  az igen gyorsan bekövetkező elkoszosodás miatt  két naponta fél köbméter vízzel töltik fel, ez egy szezonban kb. 70 alkalmat, s 35 köbméter vizet jelent. De hasonlóan pazarló üzemmódban működik egyelőre a Piac téri Püspök kút és a már említett Deák kút is. A sokak által kedvelt Varkocs-szobor medencéjében sincs vízforgató. (A  legutóbbi városi közgyűlés zárt ülésén ezzel kapcsolatban olyan terv is felmerült, inkább e medence helyére kerüljön a Vörösmarty Színház mellé tervezett fényjátékos szökőkút. Ehhez sms-ben és honlapunkon is reagáltak az olvasók: inkább nem szeretnék, ha itt szökne az új kút...)
Október 15-e, a vízkőtlenítés és egyéb karbantartási munkák megkezdésének idejével párhuzamosan a szakemberek terveket készítenek arra is, hogyan lehetne e kutakat modernebb és takarékosabb technikával felszerelni. Mint Hollósi Tamás megjegyezte, ez nem járna különösebb bontással egyik látványosság esetében sem,  költségekről pedig a felmérések és a műszaki megoldások megtervezése után lehet beszélni.
S ha már pénzügyek: a városi kutaknak természetesen van vízdíja, havonta összesen kb. egymillió forint, s plusz százezer a némelyik működéséhez szükséges áram havi költsége.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!