Iszapömlés - Holttestet találtak Kolontár határában (frissülő hír)

Hetven százalékban elkészült a védőgát - ezt hétfőn kora reggel közölte Dobson Tibor kárfelszámolási szóvivő az MTI-vel. A parlament hétfői ülésnapján is téma volt a vörösiszap-katasztrófa, és annak következményei, a felelősségrevonás. Eközben nyolcra nőtt az iszapkatasztrófa halálos áldozatainak száma.

MTI

A por most a legnagyobb ellenség

Az iszap száradásával nagy mennyiségű por kerül a levegőbe, tegnap Devecserben a megengedett határérték háromszorosát mérték, tudta meg a Napló Toldi Tamás polgármestertől. Az utakat rendszeresen locsolják, hogy  a por ne szálljon, de mivel sok eltakarítatlan iszap van még bizonyos területeken, például a Pápai út környékén, az erdészet mögött vagy a Malom-völgy környékén, de a kertek végében is,  bőven van utánpótlása a pornak. A kármentesítés a házak előkertjénél tart. A devecseri polgármester elmondta azt is, a kezdeti riadalom után, amikor sokan elhagyták a települést, kezdenek visszatérni portáikra az emberek, és hozzálátnak a takarításhoz.

A legnagyobb veszélyt most a vörösiszap pora jelenti. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint  péntektől  megerősödik a szél, elképzelhető, hogy port is hoz magával a katasztrófa helyszínéről. Hogy ennek mekkora lesz a koncentrációja, milyen messzire jut és milyen egészségkárosító hatása lehet a belélegzésének, ezt egy szakembertől sem sikerült megtudnunk.

Devecserben kötelezően elrendelték a védőmaszk viselését. A hagyományos porálarcok nem nyújtanak elegendő védelmet

Szerdára elkészülhet a védőgát

Szerdára készülhet el a Kolontártól a 8-as főútig húzódó védőgát, éjjel-nappal háromszáz munkagép dolgozik a területen - mondta Bakos György, a megyei katasztrófavédelem szóvivője hétfő este az MTI-nek.
A készültség kedd reggelre 90 százalékos lesz, de a munkákat erősen nehezíti az iszapos talajszerkezet. Az elvégzett földmunkák nagysága az autópálya-építéshez hasonlítható - tette hozzá a szóvivő. 
Hangsúlyozta: megfeszített erővel, éjjel-nappal dolgoznak a területen, háromszáz munkagép végzi a földmunkákat. A hivatásos szervek munkatársaival és a civil szervezetek önkénteseivel összesen mintegy 1200-an vesznek részt a kártalanítási munkálatokban. A lakók a védőgát megépüléséig biztosan nem költözhetnek vissza Kolontárra - mondta Bakos György.
A Veszprém Megyei Védelmi Bizottság közleményben tudatta az MTI-vel, hogy 24 órával elhalasztották azt a döntést, visszatérhetnek-e és mikor a kolontári lakosok a házaikba. 
Toldi Tamás (Fidesz-KDNP), Devecser polgármestere az MTI-nek elmondta: változatlanul érvényben van a település kitelepítési terve, a Kolontáron épülő gát ugyanis a várost nem védi meg. Senki nem tudja, hogy mire számíthatunk, elég nagy a bizonytalanság - tette hozzá.
A korábbi információk szerint maga a védőgát 2 kilométer hosszú, 30 méter széles, 8 méter koronaszélességű és négy méter magas lesz, és mintegy 100 millió forintos költségből épül meg.


A Mal vezérigazgatója panasszal élt a gyanúsítás ellen

A rendőrség kezdeményezi Bakonyi Zoltán, a MAL Zrt. cégvezetőjének előzetes letartóztatását, a férfit hétfőn több órán keresztül hallgatták ki.
A hétfőn őrizetbe vett Bakonyi Zoltánt a nyomozó hatóság a kolontári iszapkatasztrófával összefüggésben több ember halálát okozó közveszélyokozással és környezetkárosítással gyanúsítja.

Bényi Mónika, az ORFK szóvivője elmondta, hogy a cégvezető részletes vallomást tett, a gyanúsítás ellen panasszal élt. Hozzátette, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda kezdeményezte Bakonyi Zoltán előzetes letartóztatását az összebeszélés veszélye miatt. Dr. Bánáti János, a gyanúsított védője elmondta, hogy mind a gyanúsítás, mind az őrizetbe vétel ellen panasszal éltek.

Szólt arról: a gondatlanságból elkövetett közveszélyokozás alapja egy 2009-ben végzett vizsgálat, ugyanis az akkori védelmi terv nem tartalmazta, mi a teendő, ha beszakad a zagytározógát fala. – Senki nem gondolta, hogy ez bekövetkezhet, ellenkező esetben a hatóságoknak be kellett volna zártani az üzemet – tette hozzá.

 

 

 

 Ötven embert ápolnak kórházakban

Ötven embert ápolnak kórházban az ajkai térségben az egy héttel ezelőtt történt vörösiszapömlés miatt, a sérültek közül többen még mindig súlyos, illetve életveszélyes állapotban vannak - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-vel.   

A sérülteket az ország hat kórházában ápolják, mintegy tíz ember állapota még mindig súlyos. A veszprémi megyei kórházban hét embert kezelnek súlyos sérülésekkel. A Győrben ápolt sérültek közül egy ember állapota súlyos, életveszélyes. A budapesti Honvédkórházban egy sérült intenzív ellátást igényel, az Egyesített Szent István és Szent László Kórházban pedig három sérült esetében műtétet terveznek.

 

 

Közlekedéstől teljesen elzárva

A veszélyes légszennyezés miatt holnaptól a vonatok nem közlekedhetnek Devecser állomásig. A Budapest-Székesfehérvár-Boba-Szombathely vasútvonalon, október 12-én, kedden 0 óra 0 perctől Ajka és Somlóvásárhely megálló között közlekednek a vonatpótló autóbuszok. A levegő portelítettsége miatt a Katasztrófavédelem nem engedélyezi, hogy a szerelvények Devecser állomásig közlekedjenek.
Emiatt az autóbuszok hosszabb közúti távolsága megnöveli a menetidőt. Az utasoknak néhány perces késésre kell számítaniuk. Az autóbuszok nem mennek be Devecser vasútállomásra. Devecserben a 8-as számú főút melletti ideiglenes autóbusz megállóhelyen és Somlóvásárhely vasútállomás volán megállóhelyén állnak meg.  Kolontár és Ajka-gyártelepre továbbra sem közlekednek a vonatpóló autóbuszok.

(forrás, részletek: naplo-online.hu)

 

 

Kihallgatják a Mal vezérigazgatóját

Az iszapkatasztrófával összefüggésben több ember halálát okozó közveszélyokozással és környezetkárosítással gyanúsítja a rendőrség Bakonyi Zoltánt, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. vezérigazgatóját.
Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-vel azt közölte: a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI)munkatársai hétfő reggel előállították B. Zoltánt, a Mal Zrt. cégvezetőjét. A férfit őrizetbe vették, a rendőrség előterjesztést tesz a gyanúsított előzetes letartóztatásba helyezésére.
"A férfi gyanúsítotti kihallgatása folyamatban van az iszapkatasztrófával összefüggésben több ember halálát okozó közveszélyokozás és környezetkárosítás bűncselekmények miatt" - tette hozzá az ORFK.

Újabb holttestet találtak

A speciális mentők nemrég egy holttestet találtak Kolontár határában, tudta meg a Napló Dobson Tibortól, az országos katasztrófavédelem szóvívőjétől. Bakos György megyei szóvivő hozzátette: az eltűnt személyek közül még egy idős asszony kerestek, de hogy a most megtalált holttest ő-e, még nem biztos. A rendőrség nem fejezte be a helyszínelést és az azonosítást.

(forrás: naplo-online.hu)

A Parlamentben emlékeztek

A KDNP frakcióvezetőjének kezdeményezésére egyperces néma felállással fejezte ki együttérzését hétfőn az Országgyűlés a vörösiszap-katasztrófában elhunytak hozzátartozóinak és a tragédia karvallottjainak.

Orbán: folyamatban van a Mal Zrt. zár alá vétele

A kormány megtette a Mal Zrt. zár alá vételéhez szükséges lépéseket - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben, a frakciók képviselőinek napirend előtti felszólalására adott válaszaira reagálva.
Leszögezte: nincs esély arra, hogy akár a cégvagyont, akár a magánvagyont kivonhassák a kártérítési felelősség alól, nincs olyan "pontja a világnak, ahol biztonságban lehetne a jogellenesen kivont bármilyen vagyontárgy, ebben önök biztosak lehetnek".
A kormány törvényjavaslata szerint a katasztrófavédelmi biztos tesz majd javaslatot a parlamentnek, hogy hosszú távon milyen jövője lehet a gyárnak - közölte a miniszterelnök az ajkai vörösiszapömlés kapcsán.
Bejelentette, hogy más, hasonló létesítmények esetében országos ellenőrzéseket rendeltek el.
A tragédia tanulságait le kell vonni - húzta alá Orbán Viktor, de mint mondta, ezt majd közvetlenül a veszély elhárítása utáni időszakban kell megtenni.
A bejelentéseire reagáló frakcióvélemények kapcsán úgy fogalmazott: úgy tűnik, hogy az MSZP kivételével az Országgyűlés  képviselőcsoportjai támogatják a kormány javaslatait, amelyekről még hétfőn szavaz a parlament.

A katasztrófahelyzetről is tárgyal Barroso Magyarországon

A katasztrófahelyzetről is tárgyal Barroso Magyarországon

Szó lesz José Manuel Durao Baroso európai bizottsági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök keddi találkozóján az iszapömléssel kapcsolatos helyzetről, de az uniós illetékes a jelenlegi tervek szerint nem látogat el a katasztrófa sújtotta térségbe. Ezt Barroso egyik szóvivője jelentette be hétfőn Brüsszelben.


Hozzátette, hogy az iszapömlést illetően elsősorban a segélykoordinációról ejtenek majd szót, illetve arról, hogy az unió miként tudja támogatni az országot a jelenlegi helyzetben.
Régebben tervezett magyarországi útja keretében a brüsszeli bizottsági elnök egyebek között Európa egyik idei kulturális fővárosában, Pécsett tesz látogatást.

Katasztrófavédelmi biztost nevezne ki a miniszterelnök

Az Országgyűlés hozza létre a katasztrófavédelmi biztos intézményét - kezdeményezte hétfői, napirend előtti felszólalásában a miniszterelnök. Orbán Viktor közölte, a kormány azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy még hétfőn hajtsák végre az ehhez szükséges törvénymódosítást.
A kormányfő szavai szerint a katasztrófa ügyének megnyugtató lezárásáig a biztos hatáskörébe rendeleik a Mal Zrt. teljes körű felügyeletét, irányítását és vagyonkezelését. Mint mondta, ezt annak érdekében teszik, hogy az üzemben minél hamarabb újrainduljon a biztonságos termelés, megkezdődhessen a kárvallottak kártalanítása, elhárítsák a további környezeti veszélyeket és minél előbb megállapítsák a felelősséget.

A rendőrség őrizetbe vette a Mal Zrt. vezérigazgatóját

A rendőrség őrizetbe vette a Mal Zrt. vezérigazgatóját

A vörösiszap-katasztrófát okozó vállalatot állami irányítás és állami vagyonzár alá kell vonni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben. A kormányfő szerint erre addig van szükség, amíg a kormány előtt az ügy kapcsán álló négy feladatot nem oldották meg. Szavait nagy taps fogadta.
Ehhez a kabinet és az Országgyűlés részéről bátorságra és elszántságra van szükség, hiszen fontos és nem egyszerű döntéseket kell meghozni rövid idő alatt - közölte Orbán Viktor, aki hangsúlyozta, katasztrófa idején, illetve minden olyan területen, ahol az ember által előidézhető katasztrófa veszélye fennáll, az államnak a közérdeket a magánérdekkel szemben érvényesíteni elsődleges kötelessége.
Orbán Viktor miniszterelnök szerint négy feladat áll a kormány előtt Magyarország legnagyobb ökológia katasztrófája után. A kormányfő a parlamentben azt mondta: kártalanítani kell a károsultakat, és mivel nem természeti csapásról van szó, hanem emberek által előidézett károkozásról, nem az adófizetőknek, hanem azoknak kell fizetni, akik a károkat okozták.
Emellett biztosítani kell az emberek munkáját az üzemben, meg kell gátolni, hogy további károk keletkezzenek a környezetben és mielőbb ki kell vizsgálni a felelősség kérdését, meg kell nevezni a felelősöket - tette hozzá.

A rendőrség őrizetbe vette és kezdeményezte az előzetes letartóztatását a Mal Zrt. vezérigazgatójának - jelentette be Orbán Viktor kormányfő hétfőn napirend előtt a parlamentben.

A rendőrség őrizetbe vette és kezdeményezte az előzetes letartóztatását a Mal Zrt. vezérigazgatójának - jelentette be Orbán Viktor kormányfő hétfőn napirend előtt a parlamentben.

 Parlamenti vizsgálóbizottságot állítana fel a Jobbik

Jobbik ideiglenes országgyűlési vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a kolontári iszapömlés okainak feltárására - jelentette be hétfői, parlamenti sajtótájékoztatóján Kepli Lajos.  Részletek itt!

 

OLDALTÖRÉS: Iszapömlés - Hétfő estére elkészülhet a védőgát

 

 

 

Iszapömlés - Hétfő estére elkészülhet a védőgát

Iszapömlés - Hétfő estére elkészülhet a védőgát

Hétfő estére elkészülhet a vörösiszappal elöntött Kolontár és Devecser között húzódó védőgát, a munkálatok jó ütemben haladnak - közölte Bakos György, a katasztrófavédelem megbízott megyei szóvivője a helyszínen az MTI-vel. Bakos György elmondta, hogy a miniszterelnöktől két napot kaptak a munkák befejezésére, az építkezés már másfél napja tart. Jelenleg folyamatosan szállítják a több tonnányi dolomitot a közeli szőci bányából, s a mocsaras, nádas területről elszállították a kiömlött vörösiszapot.
Tájékoztatása szerint a vörösiszappal elöntött területen a katasztrófavédelem 150 munkatársa dolgozik a kármentesítésen, de civil és karitatív szervezetek több ezer önkéntese is segít a bajbajutottaknak.
A Veszprém Megyei Védelmi Bizottság 13 órakor ült össze, arról is határoznak, hogy a kitelepített kolontári lakosok mikor térhetnek vissza otthonukba. Döntenek a Kolontárt és Devecsert érintő útzár feloldásáról, illetve sajtóközpont felállításáról is.

Somlóvásárhelyen föld kellene az építéshez

Földre, kövekre és törmelékre lenne szüksége a Veszprém megyei Somlóvásárhelynek, hogy be tudják fejezni a falut védő körgát építését - mondta a település független polgármestere hétfő kora délután az MTI-nek.
Marton László közlése szerint a Torna-pataknál, a faluba vezető híd mellett már elkészült a csaknem 100 méter hosszú gát, de ahhoz, hogy egy esetleges újabb gátszakadásnál a patakon keresztül ne önthesse el a települést a vörösiszap, be kell fejezni a már elkezdett körgát építését.
Somlóvásárhely első embere azt mondta, eddig 700 köbméter földet használtak fel a védmű építéséhez, és a katasztrófa sújtotta térség hétfő délutáni védelmi bizottsági ülésen segítséget kér a munkálatok befejezéséhez.
A polgármester abban bízik, hogy ha elkészül a Kolontárt kettészelő 600 méteres védőgát, a település közelében szombaton megnyitott bányából kaphatnak földet és követ.
Marton László elmondása szerint a településen zajlik a takarítás, az utak mosása és a vörös sár elszállítása. A munkát egy budapesti vállalkozó ingyenesen felajánlott három teherautója és egy markolója végzi.
Az MTI tudósítója vasárnap este azt látta, hogy Somlóvásárhely határában több száz tonna gipsz van felhalmozva. Ezt szükség esetén a Torna-patak vizébe keverik, hogy egy esetleges újabb gátszakadáskor kizúduló és a patakon lefolyó lúgos anyagot még a Marcal folyóba kerülése előtt semlegesítsék.
A településre egy héttel ezelőtt zúduló vörösiszap 16 házat és udvart öntött el az Aradi utcában. A házak udvarait és az utakat már kitakarították, és gipsszel vastagon beszórták.

Még másodfokú a készültség a Duna Pest megyei szakaszán

Egyelőre fenntartják a másodfokú vízminőség-védelmi készültséget a  Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatósághoz tartozó folyószakaszon, de aggodalomra most nincs ok,  továbbra is folyamatosan mérik a Duna pH-értékét - közölte Baross Károly igazgató hétfőn az MTI-vel. Mint elmondta, a MAL Zrt. kolontári vörösiszap-tározójának gátszakadása nyomán pénteken bevezetett intézkedés egyelőre érvényben marad, annak esetleges visszavonásáról a Környezetvédelmi Felügyelőséggel egyetértésben  döntenek majd.
Az igazgatóság területén most is folyamatosan mérik a Duna vizének pH-értékét, amely a katasztrófát megelőző szint körül mozog – tette hozzá Baross Károly, hangsúlyozva: a Pest megyei folyószakaszon a helyzet konszolidált, aggodalomra egyelőre nincs ok. Az MTI-nek arra a kérdésére, igazak-e a hírek, miszerint szórványosan a főváros felé sodródó haltetemeket észlelnek a Dunán, az igazgató azt mondta: néhány elpusztult halat valóban találtak, de nem többet, mint máskor.
Elképzelhető, hogy e haltetemek a Marcalból származnak, elkerülhették az ottani hálót, vagy az éjszakai sötétségben nem vették észre azokat – vélekedett Baross Károly. Szerinte még az is lehetsége, hogy egészen másutt, valamilyen betegségben elpusztult tetemeket sodort az igazgatóság által felügyelt területre a víz, mint ahogy az máskor is elő szokott fordulni.
Az igazgatósághoz tartozó Duna-szakaszon azt követően rendelték el a másodfokú készültséget, hogy a MAL Zrt. vörösiszap-tározójának gátszakadása következtében kiömlött veszélyes anyag a Torna patakon, a Marcalon, majd a Rábán keresztül október 7-én bejutott a Dunába, és Szobnál - valószínűleg október 8-án délelőtt – megjelent a Közép-Duna–Völgyi Vízügyi Igazgatóság területén is.
Mivel a folyó Pest megyébe lépő szakaszán a "kritikus" napon semmi sem utalt a szennyeződés jelenlétére, és a  folyó felszínén nem érzékeltek a szakemberek változást, illetve a mért pH-értékek is a normál szint körül mozogtak, igazából csak sejteni lehetett az "érkezés" időpontját.
A szakemberek szerint a szennyeződés az egyre nagyobb vízhozamú folyókon áthaladva oly mértékben felhígult, hogy a komáromi, illetve a szobi szakaszokon az már nem okozott gondot. Szobnál a Duna vízhozama eléri a másodpercenkénti 1500 köbmétert.
A folyamatos pH-mérésre mégis szükség van, hogy idejében észlelhessék, ha netán egy szennyezett "csóva" mégis megjelenne az említett folyószakaszon, vagy bármiféle egyéb változás következne be a jelenlegi, teljesen normális vízminőségben – mondták az MTI-nek szakemberek.

 Javul a Marcal vízminősége

Javul a Marcal folyón Győr-Moson-Sopron megyébe érkező víz minősége; a Rába, a Mosoni- és az Öreg-Duna a szennyezés előtti állapotban van – közölte az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság az MTI-vel hétfőn. Jelenleg négy helyen kezelik légbefúvással a vizet, hogy a gipsz jobban oldódjon benne. A víz pH értéke fokozatosan javul, a koroncói duzzasztónál vasárnap este mért érték 8,18 volt. Csütörtök délben ez az érték még 10,7 körüli volt. A Rábán, a Mosoni-Dunán és a Nagy-Dunán végzett mérések eredményei a szennyeződés előtti állapotnak felelnek meg.

Devecserben van a Kisalföld Volán húsz autóbusza

Devecserben van a Kisalföld Volán húsz autóbusza, amelyek szükség esetén segítenek a vörösiszap által fenyegetett város lakosságának evakuálásában – közölte a társaság személyszállítási igazgatója hétfőn az MTI-vel.

 A járművek előző este érkeztek a Veszprém megyei kisvárosba; a kitelepítés ügyében a katasztrófavédelem illetékes, így a társaság nem tudja, hogy a buszok meddig esnek ki a forgalomból – mondta Mihályka Imre, hozzátéve, hogy tartalékkeretükből küldtek járműveket, így reggel a megszokott számú, kilencven busz indult útjára Győrben.     Közlése szerint az utazók legfeljebb annyit éreztek a változásból, hogy a csuklós buszok helyett esetleg "szóló" járműre szálltak fel, amelyen így nagyobb volt a zsúfoltság, "de ebben a vészhelyzetben ennyi tolerancia elvárható".     Szűts György megyei katasztrófavédelmi igazgató az MTI érdeklődésére hétfő reggel annyit közölt: a húsz busz készenlétben áll, de azt nem tudják, meddig kell kivonni azokat a forgalomból.
A vasárnap kitelepített kolontári lakosok hétfő este tudhatják meg, hogy mikor térhetnek vissza otthonaikba - közölte a veszprémi település polgármestere vasárnap este, az ajkai sportcsarnokban elszállásolt emberek részvételével tartott lakossági fórumon.
 Tili Károly azt mondta, hogy hétfő estig elkészül a települést védő gát, amely egy esetleges újbóli vörösiszap-lavinától mentené meg a települést. A védelmi bizottság a munkálatok előrehaladásának ismeretében dönt arról, hogy a falut elhagyó 715 ember mikor térhet vissza üresen hagyott otthonaiba.

Hetven százalékban elkészült a védőgát

Dobson Tibor kárfelszámolási szóvivő hétfő reggeli tájékoztatása szerint az éjszaka folyamán rendkívüli esemény nem történt, a munkálatok folyamatosak. 
 Ismertette: 1050 méternyi gátszakasz épült meg eddig és további 500-at építenek még. Maga a gát 30 méter széles, 8 méter koronaszélességű és négy méter magas lesz. Hangsúlyozta: a védőgát nem csak átmeneti, hosszú távú védelmet is jelent a tározókban  esetlegesen kialakuló veszély ellen.
Dobson Tibor az elsődleges feladatok közé sorolta a tározó két kazettája, a 10-es és 9-es számú közötti nyomáskülönbség csökkentését. A már sérült kazettában massza van, így az csak pár száz méterre juthatna el, ha kidőlne a gát. A 9-es kazettában azonban víz és iszap is van, s bár a két kazettát elválasztó gát ép, de a nyomáskülönbséget a további veszélyhelyzet elkerülése miatt csökkenteni kell, amit szivattyúzással érnek el. A kiszivattyúzott vizet az élővilág védelme érdekében semlegesítik, hogy csökkenjen lúgosságának magas pH-értéke - tette hozzá a szóvivő.
A szóvivő ugyancsak fontos feladatnak nevezte a települések takarítását. Mint mondta, Somlóvásárhelyen a lakosság összefogott, szinte minden szükséges munkálatot elvégeztek: a 16 érintett házat kitakarították és gipsszel leszórták.
Folyamatosan takarítják Devecsert és Kolontárt is. Előbbinél 7 hektárt öntött el a vörösiszap, ez mintegy 200 házat érintett. Kolontáron a vörösiszap 3 hektáron, de a devecserinél magasabban pusztított, s mintegy 35 házat érintett.



Lapunk is gyűjtést szervezett az iszapömlés károsultjainak, várjuk a pénzbeli felajánlásokat lapunk számlaszámára: OTP Bank 11736006-20282316. A közlemény rovatba az adomány szót kérjük feltüntetni.  Részletek itt!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!