Digitália

4 órája

Musk űrvállalata rossz passzban, de repülhetnek a rakétái

Ismét visszatérhet az űrbe a SpaceX Falcon 9 rakétája, miután az amerikai szövetségi légügyi hatóság (FAA) csütörtökön engedélyezte küldetéseinek folytatását.

MTI

Falcon 9 hordozórakéta levegőben

Forrás: MTI/AP

Fotó: John Raoux

Az FAA közbiztonsági szempontból vizsgálta a SpaceX rakétáját, mert a július 11-i felbocsátását követően kudarcot vallott egy Falcon 9 rakéta, amire az elmúlt hét évben nem volt példa.

A repülésügyi hatóság csütörtökön azt közölte, hogy nem találtak a közbiztonságot érintő problémát a rakéta anomáliájának elemzésekor, ezért engedélyezik további küldetéseit, miközben az átfogó vizsgálat folytatódik.

A SpaceX az X közösségi médiaplatformon jelentette be csütörtökön, hogy a rakéta első indítására már szombaton sor kerülhet.

Elon Musk űrvállalata közleményében a július 11-i incidensről azt írta, hogy annak oka a folyékony oxigén szivárgása volt, ami az egyik hajtóműalkatrész túlzott lehűléséhez vezetett, és megrongálta a hardvert.

A meghibásodás a kaliforniai Vandenberg űrbázisról való felszállás után következett be: a Falcon 9 rakétájának a két fokozata időben szétvált, és az első fokozat pár perccel a felszállás után a terveknek megfelelően landolt egy drónhajón, de a rakéta fölső része, amellyel 20 Starlink-műholdat akartak Föld körüli pályára állítani, kudarcot vallott.

Egyelőre a Falcon 9 az egyetlen amerikai rakéta, amely a NASA űrhajósait el tudja juttatni a Nemzetközi Űrállomásra. A NASA a tervek szerint augusztusban akar ismét asztronautákat küldeni az űrállomásra a SpaceX Crew Dragon űrkapszulájával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!