Összeért a gát, tart a műszaki bevizsgálása (frissülő hír)

Elkészült a Kolontár lakóit védő terelőgát, amely az épülő hármas körgát harmadik védővonala, jelenleg folyik a megerősítése és a műszaki bevizsgálása - közölte kedd reggel Dobson Tibor kármentesítési szóvivő.

MTI

A rendőrség a mentési munkálatok zavartalansága érdekében utakat zárt le a vörösiszap sújtotta térségben. Részletek itt!

A kormány szerdán Veszprémben ülésezik

Kihelyezett ülést tart szerdán Veszprémben a kormány - mondta Nagy Anna kedden az MTI-nek.
A kormányszóvivő tájékoztatása szerint a tanácskozás témája alapvetően a vörösiszap-katasztrófa lesz.
Kedden hatályba lépett a "lex Mal", miután a hétfő esti parlamenti elfogadása után Schmitt Pál államfő aláírta a jogszabályt, és azt a keddi napon ki is hirdették. A kormány elrendelte a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. állami felügyelet alá vonását; a céget kormánybiztosként Bakondi György irányítja.

Kedden délelőtt 11 órakor meghaladta a százmillió forintot a Magyar Kármentő Alapba befizetett adományok összege - jelentette be Szijjártó Péter keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Részletek itt!

Kedden délelőtt 11 órakor meghaladta a százmillió forintot a Magyar Kármentő Alapba befizetett adományok összege - jelentette be Szijjártó Péter keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Részletek itt!

Újabb vegyi elemzést ismertetett a Greenpeace Bécsben

Az arzén mellett legkevesebb három elem okozhat tartós környezeti és egészségügyi problémákat az Ajka térségében kiömlött vörösiszapból - közölte kedden a Greenpeace. Részletek itt!

Kömlőd ingyen telkeket ajánl fel

A vörösiszap katasztrófa miatt otthon nélkül maradt embereknek 39 telket ajánl fel a Komárom-Esztergom megyei Kömlőd, nyolc közművesített telekre azonnal lehet építeni - mondta a polgármester kedden az MTI-nek.

Az ingatlanok 8-900 négyzetméteresek, a település gyermekes családoknak ajánlja fel a telkeket - mondta Kiss Derenc. Kömlőd Tatabányától, Tatától és Oroszlánytól 15-20 percnyi autóúttal érhető el, az M1-es autópályától tíz kilométerre található. A falu lakossága növekszik, jelenleg 1113 lakos él 365 házban. Az iskola tagozata helyben található, a felsősöket utaztatják. A felajánlott telkek iránt érdeklődők a községházán kaphatnak tájékoztatást - mondta a polgármester.

Pszichésen is megterhelő

Az ajkai Magyar Imre Kórházban kedden délelőtt még 24 sérültet ápoltak. Összesen több, mint 140 beteget láttak el eddig, de a napokban már újabb problémákkal találkoztak az intézmény orvosai. Egyebek mellett kimerüléssel, légúti és pszichés gondokkal, szemsérülésekkel is érkeznek betegek - tudta meg a Napló dr. Nyári Ildikó főigazgatótól.  

Nyolc áldozat

A katasztrófa nyolc áldozatot követelt, mindannyian Kolontáron éltek. Elhunyt Fuchs Jánosné, Fürst Ferencné, Juhász Angyalka, Pados Zsolt. Kórházban halt bele sérüléseibe Kovács Imre, majd a korábban eltűnteket - Szanyi Józsefnét, Stumpf Annát és Fürst Ferencet is holtan találták. 

Kárfelmérő bizottság létrehozásáról döntött a megyei védelmi bizottság

Kárfelmérő bizottság létrehozásáról döntött a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság, hogy pontosan felmérjék a lakosság igényeit, az iszapömlés miatt károsult területet és ingatlanokat - mondta Lasztovicza Jenő, a testület elnöke a bizottság keddi, devecseri ülését követően az MTI-nek. A döntés értelmében a biztosító szakembereiből, statikusokból, építészekből álló kárfelmérő bizottság fogja megvizsgálni a lakossági igényeket, hogy pontosan tudják, ki akar a településen maradni és ki költözik el. Megállapítják továbbá, hogy kinek milyen követelése lehet. A szakértők Devecser érintett területein házról házra járva vizsgálják meg, hogy kinek milyen kára keletkezett - közölte a bizottság elnöke.
Lasztovicza Jenő tájékoztatása szerint Kolontáron a gátépítés által érintett nyolc ingatlan közül négynek a tulajdonosaival már megegyeztek az adott épületek elbontásáról, hárommal folyamatban van az egyeztetés, egy tulajdonost súlyos sérülésekkel még kórházban ápolnak.
Hozzátette: bár az ügyvédek még több esetben egyeztetnek, a nyolc ingatlant mindenképpen ledózerolják.
Kolontár település zárlatáról a védőgát megépülését követően dönt a belügyminiszter - mondta a testület elnöke.

José Manuel Barroso: az EU újabb szakembert küld az iszapkatasztrófa sújtotta területre

Az Európai Unió újabb szakembert küld Magyarországra az iszapkatasztrófa elhárítására - jelentette be José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke kedden Pécsen, sajtótájékoztatón. Ez a  szakember "mindent tud az iszapkárosító hatásokról és záros határidőn belül Magyarországra érkezik, hogy segítsen a veszélyek elhárításában" - mondta a politikus, miután megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel.
Orbán Viktor köszönetét fejezte ki az eddig felajánlott támogatásért. Megjegyezte: "aki gyorsan ad, az kétszer ad".

 

Kijelölték az új devecseri lakópark helyét

Kijelölték a Devecserben épülő új lakópark helyét, a terveket Makovecz Imre tervezőcsapata készítette - tájékoztatta Toldi Tamás, a város polgármestere kedden az MTI-t. A Leier Hungária Kft. tizenöt lakásos sorházat épít a vörösiszap-katasztrófa által sújtott Devecserben, és vállalta, hogy karácsonyra beköltözhetnek a lakásokba az érintettek. Várhatóan félmillió eurós (csaknem 140 millió forintos) költséggel építik fel az előre gyártott elemekből álló sorházat, amelyben 70-80 négyzetméteres lakásokat alakítanak ki.

MTA-főtitkár: a legveszélyesebb elemek még a talaj felső rétegében vannak

A vörösiszapban található legveszélyesebb elemek nem jutottak tíz centiméternél mélyebbre a talajban - mondta a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára, a Kormányzati Koordinációs Bizottság (KKB) tudományos tanácsának elnöke az MTI-nek kedden.
"A kutatóintézetek, egyetemek, a tudományos tanács, az MTA feladata az volt, hogy a hosszú távú mentesítésére tegyük meg a javaslatokat. Ami fontos hosszú távon, hogy el kell dönteni: meddig lesz az adott terület lehatárolva, ahol nem történik semmi, nem lesz visszaépítés. Hol van annak a területnek a határa, ahova az ott lakók dönthetnek a visszaköltözésről, és amennyiben visszaköltöznek, a talaj helyreállítását hogyan lehet elvégezni" - fogalmazott Németh Tamás.
Ismertetése szerint a kutatók a tározók felmérését végezték el, talajvizsgálatokat folytattak, valamint vízkémiai és levegőszennyezettségi paramétereket határoztak meg. A tározók légi úton történő felmérése lehetőséget biztosít arra, hogy nagyon pontosan meghatározzák a domborzati viszonyokat és az iszapréteg vastagságát.
"Amikor döntést hozunk arról, hogy milyen beavatkozásra van szükség, nem mindegy, milyen vastagságú az iszapréteg, milyen mélységben kell hozzányúlni a talajhoz" - mondta.
A kutatások második eleme a talajvizsgálat. Ezek alapján megállapították, hogy a vörösiszapban található "legkockázatosabb, legmobilisabb" elemek nem jutottak tíz centiméternél mélyebbre a talajba, és ott sem haladják meg a szennyezettségi határértékeket. További vizsgálatokat igényelnek a talaj termőképességében bekövetkezett változások.
"A talajmintavétel a protokollnak megfelelően történt. Ez azt jelenti, hogy átlagmintákból tevődtek össze, térképezési pontok meghatározásával, hogy visszakereshetőek legyenek, és légi referenciákkal kiegészítve kerültek kijelölésre" - magyarázta Németh Tamás, hozzátéve: az összehasonlításhoz rendelkeznek korábbi adatokkal is a területről.
 "Amikor mérünk valamit, akkor egy adott állapotot rögzítünk, a bekövetkezett változások felméréséhez viszont korábbi adatokra van szükség. Rendelkezésünkre állnak a korábbi adatok ezekről a területekről, amelyekkel megbízhatóan lehet összehasonlítani" - fogalmazott.
Az MTA főtitkára kitért a vizsgálatok harmadik elemére, a vízkémiai és levegőszennyezettségi mérésekre, amelyeket a Veszprémi Egyetem kutatói végeztek.
A vízanalitikánál ugyanaz mondható el, ami tegnap az ÁNTSZ-nél is megjelent, hogy a szennyeződés határértéken belül van - emelte ki Németh Tamás.
Az egyetem Devecserben a kastélyparkban a levegőszennyezettség mérésére mobil állomást telepített és folyamatosan frissíti honlapján az adatokat.
 "Az alapadatok, a vizsgálati eredmények megszülettek. Az ezekből levont következtetések elkészültéig egy-két hetet várni kell. A munkálatok megkezdéséig a szakértők mindent kidolgoznak, de ezek az eredmények már most lehetőséget adnak egyrészt arra, hogy az európai uniós szakemberekkel egyeztetni lehessen, másrészt arra, hogy körülbelül tudni lehessen, melyik területen mire lehet majd számítani" - összegezte Németh Tamás.

Összeért a gát

Összeért a gát

Az éjszaka nem romlott tovább a megsérült 10-es kazetta állapota - mondta a szóvivő.
 A Torna-patak és a gát között még nyolc lakóházat kell lebontani a teljes védmű megépítéséhez, ez megnövekedett tehergépkocsi-forgalommal és nagy porral jár - tájékoztatott Dobson Tibor. Most ennek a nyolc ingatlannak a tulajdonosával egyeztet a polgármester.
A kitelepített lakók a hét végéig biztosan nem térhetnek vissza Kolontárra a szóvivő szerint.

 Dobson Tibor elmondta, hogy a légszennyezettséget folyamatosan mérik. Nyolc levegőmérő pontot létesítettek a szakemberek többek között Ajka, Devecser, Kolontár, Tüskevár és Somlóvásárhely területén. Az ÁNTSZ mérései szerint a levegő portelítettsége csak a katasztrófával érintett helyen haladja meg az egészségügyi határértéket. Ezen a területen a mentésben részt vevők számára kötelező a porálarc viselése.
A Veszprém Megyei Védelmi Bizottság kedden újratárgyalja Kolontár kitelepítését.

Az MTA módosította a véleményét

Finomította korábbi álláspontját az MTA és már nem állítják, hogy a vörösiszapban lévő nehézfémek nem veszélyesek a lakosságra. A pontos vizsgálati eredményeket pénteken teszik közzé, mondta Németh Tamás, az akadémia főtitkára. Az állásfoglalás módosítását azzal indokolta, hogy az eső napokban sok helyütt vettek mintát, nem csak ők, hanem más zöldszervezetek is. A mintákat különböző laborokban vizsgálták meg, ezért vannak eltérések közöttük. Az MTA szakértői csoportja múlt pénteket vett friss mintákat, amiknek pénteken lesz meg az eredménye. Az MTA most csak azt közli, hogy a „ vörösiszap a nátron-lúg tartalom miatt veszélyes anyagnak minősíthető, az azzal való érintkezés fokozott odafigyelést igényel. Bőrrel való érintkezés vagy szembe kerülés esetén bő vizes lemosással védekezhetnek a káros hatások ellen.

Az vörösiszapból a szokásos környezeti feltételek mellett egészségügyi kockázatot jelentő mennyiségben nem oldódnak ki nehézfémek. Ólomtartalma kisebb, mint a normál talajoké.” Megjegyzik még, a radioaktív sugárzástól nem kell tartani.

Bakondi vezeti a MAL-t

Bakondi György, az országgyűlési által felhatalmazott katasztrófavédelmi biztos. A katasztrófavédelem országos főigazgatója kinevezése után leszögezte: a MAL-t nem államosították, csak állami felügyelet alá vonták. Ilyesmire Magyarországon még nem volt példa, ez egy nagy horderejű kormányzati döntés. Elmondta azt is, az elmúlt években nagy vállalatok és ügyvédi irodája irányítását végezte, utóbbi nagyvállalatok jogi képviseletét látta el. Nem az a kérdés tehát, hogy tud-e aluminiumgyárat vezetni, hanem irányítani tud-e. Az előbb felsoroltak bizonyítják, hogy igen. A MAL irányításában mindazonáltal szakértői csoport is segíti. Ma délelőtt folytat tárgyalásokat a MAL budapesti irányító központjában a cégvezetéssel.

A gyárat valószínűleg szerdán újraindítják, hogy megvédjék több ezer munkahelyét, és hogy a cég ne menjen csődbe és helyt tudjon állni a kártérítésben, mondta. A gyárat csak akkor nyitják meg, ha a környezetvédelmi és az építésbiztonsági szervezetek garantálják, hogy az újratermelődő vörösiszapot biztonságban lehet tározni.

Bakondi Görgy a kármentesítés végéig, de legkésőbb két évig irányítja a MAL-t.

Korábbi cikkeink az iszapkatasztrófáról itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!