Keleti Andrea: elbukós típus vagyok

Székesfehérvár - Mosolygósan, frissen érkezik a könyvesházba, pedig kora reggel már szalagavatóra készülő negyedikeseknek countryt tanított. A tánc előbb kapott szerepet az életében, mint a főzés, de ma már lelkesen és szeretettel forgolódik a konyhában.

Kovalcsik Katalin

 - Amikor tizenkét évvel ezelőtt férjhez mentem, nem tudtam volna elképzelni, hogy a konyhai munkában örömöm  lelem - Keleti Andrea versenytáncos, családanya, tánctanár  első  szakácskönyvét  dedikálta Székesfehérváron. -  Szörnyű kötelességnek éreztem a főzést, ami elrabolja az   ember idejét, aztán történt egy-két dolog,  amitől ez az érzés megváltozott.  A házasságunk első  éveiben  pincelakásban éltünk, ott nem voltak olyan körülmények, ami kiteljesedésre csábított volna, de  elköltöztünk egy szép, kertes házba. A    gyönyörű,  napsütötte konyhánkban ugyan az első  két évben nem volt konyhabútor, kis villanyplatnin  főztem, de ez is megváltozott.

 Amerikai konyhát varázsoltak,  a nappaliban hamarosan  játszott a két gyerek,  Andrea nem volt bezárva a konyha négy fala közé.
 - Az egész élet a konyha körül forgott, odaültek leckét írni a pulthoz,  felfedeztük, hogy  a konyha jó játéktér, lehet tésztát gyúrni,  tojást törni. A fiam totyogós korától valami módon vonzódott a tojásokhoz. Ha csendben volt, tudtuk, hogy a hűtőszekrény előtt ül,  és a pici kezével egyenként töri fel a tojásokat, majd  művészi ügyességgel keni szét  a padlón.
 Az ötéves  Máté rengeteg receptet tud kívülről, amit  nem az édesanyjától, hanem Adrea 84 éves nagymamájától tanult meg.  A Dédi aktív, csodálatos asszony, remekül főz, és vigyáz Viktóriára és Mátéra,  miközben  főzni tanítja őket. Így készült a családban a bodzaszörp, Máté utasításai alapján, de ez nincs a szakácskönyvben. 
 - Ma már a főzést családi élményként éljük meg. Volt  hozzá néhány alapreceptünk, finomak, mindenki szerette  ezeket, de egy idő után unalmassá váltak. Elkmezdtem  felfedezősdit játszani,  amerre jártunk, onnan  hoztunk receptet,  ezek   itthon Keleti Andreássá változtak.  A hal nagy  kihívás, mert a gyerekek  ismeretlen okból erőteljesen ellenállnak neki. 
 Az idők során   összegyűlt több mint száz  olyan recept, amit a család, a rokonok, a barátok is szeretnek, elkérnek, sikert aratnak velük. Ezek közül válogatott Andrea.
 - Önző  praktikum volt a könyv, ha úgy vesszük. A recepetek egy alap szakácskönyvben - Horváth Ilona  majd mindenkinek ott a konyhájában -  gyülekeztek. Sokat régi magazinokból vágtam ki, főztem, ahogy leírták, de minél  bátrabb az ember, annál  merészebben  használja a  fűszereket, alakítja át a recepteket. Gabi  barátnőmmel válogattunk, így került a könyvbe hatvannégy recepet.   -  Ezek praktikusak, van köztük egészséges és olyan is, ami  megenged egy kis lazaságot. 
  Andrea az év nagy részében  ellenáll a kísértésnek, hősiesen eszi az egészségesnek hitt ételeket, de elbukós típus. 
 - Így került a könyvbe a lángos, a túrós lepény,  a szalonna. Szeretem a nagy,  családi,  baráti  húsleveses   ebédeket. A háziasszonynak ez kiteljesedés, elismerés, hiába sok vele a dolog, el sem tudom képzelni  a karácsonyt egy rumlis családi összejövetel nélkül, amikor ülünk,  beszélgetünk egy finom ebéd után. 
  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!