Magyar: az állam használja ki a károsultakat

Budapest - Magyar György, az iszapkárosultak ügyvédje szerint éppen az állam használja ki a károsultakat, amikor rájuk kényszeríti a választást a polgári per és az állami kárenyhítés között. Aki kért, kapott a szerződésből másodpéldányt, mondta még.

Németh F. Bernadett

Tállai András önkormányzati államtitkárnak igaza van: valóban kihasználták az iszapkárosultak kétségbeesését. Mégpedig a Magyar Állam nevében eljáró személyek, akik 24 órás ultimátumot adtak a lakásukat elvesztett embereknek: csak akkor vehetnek részt az állami kárenyhítésben, ha minden követelésükről lemondanak, és a MAL Zrt-vel szembeni kártérítési igényüket a Magyar Államra engedményezik. Ez azt jelenti, hogy a Magyar Állam nyomott áron jut peresíthető követelésekhez, amit később a saját hasznára érvényesíthet a MAL Zrt-vel szemben. A károk köre még nem teljesen ismert, a katasztrófa következményei jelenleg beláthatatlanok. Lehet szó a hozzátartozó elvesztése vagy a személyi sérülés miatti nemvagyoni kárról, a stressz okozta lelki megrázkódtatásról, kiesett jövedelemről, elmaradt haszonról, az ingatlanok értékvesztéséről, a környezeti károkról, sőt a még meg sem született gyerekek esetleges károsodásáról is. Ilyen helyzetben bármilyen joglemondás veszélyes. A károsultak fejenként többmillió forinttól eshetnek el, hacsak nem tudják az állam által rájuk kényszerített nyilatkozatot úgy módosítani, hogy követeléseiket csakis a ténylegesen nyújtott kárenyhítés erejéig engedményezik a Magyar Államra. Örülünk, hogy eddigi fellépésünk részben eredményre vezetett. Az ügyvéd feladata az ügyfelek érdekeinek képviselete, nem őt kell ellenségnek tekinteni – mondta a Naplónak Magyar György, aki kérdésünkre, miért nem kaptak az ügyfelek másodpéldányt a szerződésről, azt válaszolta: az első napokban a sárban állva tárgyaltak az ügyfelekkel, nem volt megfelelő infrastruktúrájuk, mivel „nem vagyunk olyan kivételezett helyzetben és jól ellátva, mint az állam által megbízott ügyvédek”. Aki kért, azóta kapott másodpéldányt, mondta a hétszáz iszapkárosult által megfogadott jogász.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!