Mi lesz a magyar föld sorsa? Jövőre a külföldiek előtt is megnyílhat a piac

FMH - Jövőre megszűnhet hazánk mentessége, s akár külföldiek is vásárolhatnak majd termőföldet. A kormányzat a földtörvény módosításával szeretné elérni, hogy e téren nemzeti szabályozás maradjon.

Klecska Ernő

- Száznyolcvan fokos fordulat várható a magyar birtokpolitikában, korábban a kormányzat ugyanis főleg a piac és a tőkebefektetők igényeit szolgálta. Az új birtokpolitika most abból indul ki, hogy a kis- és közepes vállalkozások, főleg a családi gazdaságok alkotják a mezőgazdaság gerincét, az állami támogatás rendszere is így alakul majd át - közölte szerdán egy szakmai konferencián Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.
A  Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kar Földügyi és Térinformatikai Tudásközpontjában tartott, A birtokpolitika - földkérdés - vidékfeklesztés, Hogyan tovább földügyek: magyar vidék, mezőgazdaság? című, szerdán kezdődött kétnapos országos szemináriumon rengeteg volt az érdeklődő. A Geo Budai úti épülete gyakorlatilag teljesen megtelt. A szigorúan szakmai blokkok mellett  a hallgatók főleg a birtokpolitikai problémákra, azok kezelésére, a termőföld ingatlanokat érintő nyilvántartási, pénzügyi és hitelezési kérdéseire voltak kíváncsiak. Legtöbben - érthető módon - a kétharmados kormány elképzelései iránt érdeklődtek.
A földtörvényben ma meglévő szabályozás, amely tiltja a külföldi magánszemélyek és a gazdasági társaságok termőföldvásárlását, ellentétes az uniós szabályozással. A hazánk által kiharcolt átmeneti mentesség jövő év májusában lejár, ezért a magyar kormány tárgyal annak meghosszabbításáról. Erre újabb három évig lesz majd lehetőség, de mivel a döntés konszenzusos alapon születhet csak meg, azaz minden uniós tagállamnak jóvá kell azt hagynia, elképzelhető, hogy jövőre felszabadul a földpiac.
- A szakpolitika készül erre a lehetőségre - mondta kérdésünkre Ángyán József, s hozzátette: a földtörvény készülő módosítása során olyan szabályozókat építenek majd a jogszabályba, amelyek e terület nemzeti szabályozását teszik majd lehetővé. A legfőbb törekvés azok földhöz juttatása, akik azt valóban megművelik, kiemelt helyen a családi földbirtokok fejlesztése és a fiatalok kedvezményes földbérleti díjának támogatása áll. A szakminisztérium szerint ezzel a lépéssel megállítható a fiatalok elvándorlása vidékről.
Sebestyén Róbert, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet vezetője elmondta: a földalapban ma mintegy  1,8 millió hektár terület van, aminek közel 50 százaléka erdő. A termőföldvagyon  az állami tulajdonos miatt  korlátozottan forgalomképes. A földalap is a birtokrendezés eszköze, hiszen  a sok  gyakran az életjáradék-program miatt  elaprózott birtok egyesítésére is lehetőség van. Főleg a földcserékkel, de a tartósbérlet alkalmazásával is, hiszen sokaknak lehetőségük nyílhat a kis, gazdaságosan nem vagy nehezen művelhető birtoktestek melletti területek bevonására is a gazdálkodásba - tette hozzá.  A földalap jó eszköz  a spekuláció ellen is, hiszen e szervezet úgy élhet elővásárlási jogával, hogy  a helyben szokásos ár környékén képes  stabilizálni az árszintet. Ezzel   egyfajta piaci regulációt kialakítva   annak az árfelhajtó folyamatnak is gátat lehet majd szabni, ami egy rossz forgatókönyv szerint akkor alakulna ki, ha az uniós döntés hatására felszabadulna a termőföld piaca - derült ki a szakember szavaiból. 

Csütörtökön is folytatódik

Az országos konferencia csütörtökön két szekcióban folytatja munkáját. Egyik a termőföld-tulajdon és -használati viszonyok címmel, a másik termőföld, agrárkörnyezet-védelem, vidékfejlesztés címmel zajlik. Szó lesz a fenntarthatóságról, az osztatlan közös tulajdonról, az erdőkről és zártkertekről, a termőföldek minősítéséről, a térinformatika alkalmazási lehetőségeiről és a parcellaazonosító rendszeről. Az előadások közt több olyan is lesz, ahol  az ország más területein szerzett tapasztalatokat mutatják be az előadók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!