A körültekintő közlekedésre hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem

Budapest - Az erős téli lehűlés és az intenzív havazás idején szükséges teendőkre, valamint a körültekintő közlekedésre hívja fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

MTI

Az OKF szóvivője az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében azt írja, ha a hőmérséklet fagypont alatti, jégréteg kialakulására lehet számítani, emiatt pedig körültekintően és fokozott óvatossággal kell közlekedni mind gyalogosan, mind autóval. Ajánlott kifogástalan műszaki állapotú, téli gumival felszerelt autóval elindulni, és tájékozódni az útviszonyokról. Aki teheti, inkább a főutakon közlekedjen, és ha szükséges, vigyen magával hóláncot, lapátot és homokot. Aki gyermekekkel indul útnak, ne feledkezzen meg takaróról, meleg teáról.
   
Petróczi Tímea hangsúlyozza, hogy megfelelő előrelátással fel lehet készülni a téli közlekedés veszélyeire, továbbá arra, hogy hófúvások településeket zárhatnak el a külvilágtól, járművek akadhatnak el az utakon. A vezetékek befagyása miatt a gázellátás ideiglenesen leállhat, megnőhet az elektromos áram felhasználása, ugyanakkor átmeneti zavarok keletkezhetnek az áramszolgáltatásban. A ránehezedő hó súlyától az épületek tetőszerkezete károsodhat.
   


Intenzív havazás esetén ha valakinek ki kell mennie a szabadba, öltözzön fel vastagon és rétegesen, ne hagyja semelyik testrészét fedetlenül, mert a hideg és az erős szél együtt hamar fagyási sérüléseket okozhat - írta a katasztrófavédelem szóvivője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!