Árad a Cinca-patak

Lepsény - A növényzet eltávolításával felgyorsul a vízfolyás, csökken a víz és vele együtt a belvíz szintje is. Ebben bíznak a helyiek. Nagyra értékelik a vízügyi igazgatóság segítségét.

V. Varga József

Nagy a feszültség az érintettek körében, többen az önkormányzatot hibáztatják. A Cinca-Csíkgát patak azonban állami vízfolyás, a vízügyi igazgatóság hatáskörébe tartozik. Csupán a pénz hiányzik, de az nagyon.
A sűrű hóesésben a Posta, a Jókai, az Ifjúság és a Petőfi utcát járjuk Kiss István polgármesterrel.
- Két fronton küzdünk - mutatja a Vasút utca hídjánál a kerteket is egyre inkább elöntő vízmezőt : a Cinca-patak vízszintemelkedésével és az ezzel szoros összefüggésben lévő belvízzel, talajvízzel.


A Cinca-patak Polgárditól indul 27 kilométeres útjára, lakott területen Lepsényt és Enyinget érinti, majd Mezőkomáromnál éri el a Siót. Lepsény az alsó szakaszhoz tartozik, a pataknak nagyon kicsi az esése, métereneként egy ezrelék. A vízfolyás így inkább feltöltő munkát végez, a hordalékot a mezőszentgyörgyi réten és a lepsényi legelőnél rakja le, és ott azután  a falu nyugati részén  szétterül. A sok kanyarulat is növeli a veszélyt.
Az idei év májusa, júniusa és decembere nagy vizet, katasztrofális állapotokat hozott -  hangsúlyozza a polgármester. Árad a patak, teljesen kitölti a medrét, és átlépve azt, a kertekbe folyik,  már a házakat veszélyezteti. A hátsó udvarokban  homokzsáksorokat építettek.
A mederrendezési projekt három éve kezdődött, Enying és Balatonbozsok irányából  a 7-es főút hídjáig jutottak el a vízügyesek. Azután megállt a tudomány, nem jutott forrás a további munkákra. Most ősszel  folytatták a mederkotrást, november közepéig a falu  külterületén lévő szakaszokat tették rendbe. Ami továbbra is problémát okoz, az a lakott területen futó 3 kilométeres szakasz. A meder hordalékkal teli, náddal és egyéb növényzettel több helyen sűrűn benőtt. Visszafogja a víz  szabad folyását, csökkenti áramlási sebességét, sőt egyúttal vízduzzasztó hatása is van.
A Cinca-patak áradása húsz házat érint Lepsényben. Ebből tizenöt a leginkább veszélyeztetett  a Posta és a Jókai utcában , az ingatlanok bármely pillanatban a víz fogságába kerülhetnek.
A vízügyi igazgatóság - nehéz helyzete ellenére - a lepsényiek segítségére sietett. Szerdán és csütörtökön is kint járt a területen az illetékes megyei  szakember. Ígéretet tett arra, hogy ma felvonulnak az emberekkel, a gépekkel, és megkezdik a belterületi szakaszon is a növényzet irtását. Néhány lakó sajnos nem vette figyelembe, hogy a parttól 6 méteres védőtávolságot kell tartani. Kerítést állítottak, melléképületet húztak fel, melyek gátolják a haladást. Az akadályokat a vízügy felszámolja.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!