Leszakadt Kulcson a partfal - lezárták a területet (frissítve 19.40)

Kulcs - Megtörtént, amitől a kulcsiak tartottak: leszakadt a löszfal hétfőn éjszaka, több ház veszélybe került, családokat kellett kiköltöztetni.

duol.hu

Január 17-én, 23 órakor földcsuszamlás történt Kulcson, a polgármester éjféltől a helyszínen volt, és minden lehetséges módon próbált a lakók segítségére lenni, illetve értesítette a helyi védelmi bizottság tagjait. Már éjszaka elkezdődött a kiköltöztetés, a víz-, áram- és gázvezetékek elzárása.

A földcsuszamlás és partfalomlás  a Deák Ferenc utca északi részétől a Hullám utcai kereszteződésig, közvetlenül a Duna-partig majdnem három futballpálya (160x350 méter) területen okozott katasztrófahelyzetet. Összesen 92 ingatlan került veszélybe, de közvetlenül ötvenkettőt érint a veszély. Azon a részen 35 állandó lakó él. Ám ezek még nem végleges adatok, kedden reggeltől folyamatosan mérték fel, hogy hányan tartózkodnak a nyaralóként nyilvántartott házukban életvitelszerűen.

- Az önkormányzat  saját szálláshelyeit ajánlja fel azoknak, akik ilyen hirtelen nem tudják megoldani a lakhatásukat - mondja Árva Helga jegyző. - Kiss Csaba, Kulcs polgármestere a klinikán azonnal felajánlott egy szobát egy családnak, a hajóállomásnál is vannak szobák, valamint a Faluházat is átmeneti szálláshellyé alakíthatjuk. Ha nem lesz elég, akkor az iskola tornatermét is igénybe vesszük, de mindenképpen megoldjuk, hogy fedél legyen a bajba jutott emberek feje felett.

 

 

A polgármesteri hivatal dolgozói haladéktalanul értesítik a történtekről a  nem helyben lakó nyaralótulajdonosokat. A helyi védelmi bizottság ülésén döntött arról, hogy délig rendőri, illetve tűzoltó kísérettel a lakók elvihessék az értékeiket az ingatlanukról, majd 12 óra után lezárták a teljes területet.

A rendőröknek gondoskodniuk kell arról, hogy senki, még ott lakó se mehessen be a kordonon túlra.

Meg kell oldani az ingatlanok éjjel-nappali figyelését, őrzését a szárazföld irányából és a Duna felől is.

Statikai felmérésre van szükség ahhoz, hogy megállapítható legyen a veszélyhelyzet mértéke.

A statikai felmérés elkezdődött. Addig, amíg a szakvélemény el nem készül, életveszélyessé nyilvánították a területet.

További részletek itt, a Dunaújvárosi Hírlap honlapján!

Képek a korábbi partfalomlásról a dh-online képgalériájában!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!