Szili Katalin: jön a szociális krízis

Székesfehérvár - Mit akar a Szociális Unió? Milyen célokat akar elérni Szili Katalin, az országgyűlés volt elnöke? Miért jött el hétfőn Székesfehérvárra? Ezekről esett szó.

Tribolt Lajos

Már korábban készült Fehérvárra, ám az adósságát csak most sikerült le tudnia. Szili Katalin hétfőn a Szociális Unió elnökeként látogatott a megyeszékhelyre. Programjában szerepelt találkozó a város polgármesterével, a püspökkel, a kamara elnökével, a  megyei roma önkormányzat vezetőjével, civil szervezetekkel illetve a Szociális Unió, mint párt közösségével. A sajtótájékoztatón az elnökasszonyt kérdeztük:

- Mit akar a Szociális Unió elérni?
- Egy szociális krízis küszöbén állunk. A múlt év utolsó negyedében mintegy 20 ezeren váltak munkanélkülivé. Hamarosan bevezetik, hogy a 90 nap helyett hatvan nap türelmi idő után lehessen az adósokat lekapcsolni a közműhálózatról. A fizetni nem tudó devizahitelesek kilakoltatási moratóriuma áprilisban lejár. Ezek olyan súlyú problémák, hogy a kezelésükhöz társadalmi, nemzeti  összefogás szükséges. Ezért mi azt mondjuk, az alkotmányban markásan rögzíteni kellene a szociális jogokat. S világossá kell tenni, miben, meddig, mi az állam szerepe.
 
- Hallottam, hogy egy interjúban zöld programról is beszélt...
-  Az energiatakarékosság, a lakások és a közlekedés zöldítése nagyon fontos.  Az energiamegtakarításos eljárások nem csak munkahelyeket teremtenek, pénzügyi forrásokat biztosítanak, hanem a következő generáció számára élhető környezetet adnak. Sajnálatos, hogy a mai kormány korábban még százezer lakás enregiatakarékos felújításáról beszélt, de ma már  talán a tizedére biztosít fedezetet.

- A Szociális Unió alternatívát ad a politikában?
-  Mi nem pártalternatívát, hanem társadalmi alternatívát kínálunk. Mintegy ötvenfős szakértő gárdánk egyeztet a civil szervezetekkel, hogy megfogalmazzuk a nemzeti érdekeket, a rendszeren szükséges korrekciókat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!