Most vagy soha!? Az Új Széchenyi Terv érdekli a helyi vállalkozókat

Székesfehérvár - Vállalkozói fórumot rendeztek pénteken a megyeszékhelyen. Az előadók az Új Széchenyi Terv pályázatairól, lehetőségeiről szóltak a nagy számban megjelentek előtt.

Tihanyi Tamás

- Célunk az volt, hogy a helyi kis-, közép- és mikrovállalkozások képviselőit tájékoztassuk a meglévő pályázati lehetőségekről - mondta el az eseményen lapunknak Karvaly  Zita, az egyik szervező GoodWill Consulting Kft. szakmai vezetője (az esemény másik házigazdája a Vállalkozók  Országos Szövetsége volt).  -  Vannak merőben új konstrukciók, amikor például vissza nem térítendő támogatásokat lehet kombinálni a mikrohitellel,  ez nagyon kedvezményes kamatozást jelent. A pályázatok előéletében ez ismeretlen volt, s e  törekvés is  azt hivatott szolgálni, hogy fellendítse a vállalkozásokat.

- Mit tapasztalt eddig, a megyei vállalkozók mire kíváncsiak elsősorban?

- Éppen erre, amit az előbb említettem... Azok számára pedig, akik nagyobbak, illetve tőkeerősebbek, komplex technológiai fejlesztéseket kínálunk. Úgy látom, eddig igen népszerűek például az épületenergetikai fejlesztésekre vonatkozó pályázatok.

- Milyennek ítéli az érdeklődést?

- Sokan vannak, általában mindig többen jönnek, mint ahány jelentkezőt előzetesen várunk, azaz a regisztrált létszám duplája van ott a fórumokon. Ezért arra gondoltunk, szerveznünk kellene újabb alkalmakat is, mert azt látjuk, van erre igény. De ki kell jelentenem, az érdeklődők átlaga nagyon tájékozatlan. Ezt abból mérjük le, hogy például összekeverik a hitelkonstrukciókat. Látják a nagy beruházási hiteleket, amik nem kifejezetten a pályázati konstrukciók mellé vannak kitalálva, és a kamatfeltételek, felvételi lehetőségek erősen összemosódnak a fejekben. És persze sok a butaság, a szóbeszéd, de a félreértéseket igyekszünk tisztázni.

- Milyen téveszmék vannak? Mondjon néhányat!

- Például, hogy előre megkapja valaki az összes igényelt pénzt. De csak előleget lehet lehívni, s ez általában az elnyert támogatási összeg huszonöt százaléka. A többi pénzhez számlákkal igazoltan, utólag lehet hozzájutni. Van más is... Akadt, aki azt hitte, személyautót vehet pályázati pénzből, s kifejezetten kedvelt néhány autómárkát is. Ez abszolút tévedés, de tartja magát bizonyos körökben.

- Az elmúlt évekhez képest mit lát: bizakodóak a Fejér megyei vállalkozók?

- Úgy gondolom, 2010 után erős fellendülés érezhető. Érdeklődőek, bár kicsit óvatosak a vállalkozók, de mintha éreznék: most vagy soha... A kormány képviselői azt mondják, a 2011-2012-es években meglehetősen nagy összegeket osztanak ki, s úgy érzik a vállalkozók, ezt ki kell használniuk. Mi úgy is tudunk tanácsot adni, hogy megítéljük, egy projekt megvalósítása tizenkét, vagy huszonnégy hónap lehet, ami majdnem középtávú stratégiát feltételez. Már most ki kell gondolni, hogy valaki mit kíván tenni a jövőben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!