Szigorodó bulifeltételek: mulatás jegyzői engedéllyel

FMH - Kizárólag jegyzői engedély birtokában lehet zenés rendezvényeket tartani a közeljövőben a most elfogadott kormányrendelet szerint.

MTI

Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön tartott sajtótájékoztatót, amelyben bejelentette: hatósági engedélyköteles lesz a zenés rendezvények megtartása. 

 



A szórakozni vágyók  biztonsága érdekében csakis előzetes jegyzői  engedéllyel lehet majd zenés-táncos mulatságokat tartani. A szigorítás összes részleteit még nem hozták nyilvánosságra, a tervezet azonban kitért arra is, hogy tizennégy éven aluliak eleve nem kaphatnak bebocsáttatást efféle eseményre. A tizennégy és tizennyolc éveseket pedig nem engedhetik be ittasan a klubokba, sőt a fiatalkorúakat tilos lesz a pultnál alkohollal kiszolgálni. A biztonsági személyzet  ellenőrizheti a személyi igazolványokat, sőt a bejáratnál karszalag viselésére is kötelezik őket.
A kormány szigorítás mellett döntött, hogy ne ismétlődhessen meg  többé a január közepén bekövetkezett West Balkán-béli tragédiához hasonló eset.
Bóka Viktort Székesfehérvár jegyzőjét  arról kérdeztük, vajon tervez-e az önkormányzat egyeztetést a szórakozóhelyek tulajdonosaival, amint az Zalaegerszegen is történt.
- A friss jogszabály lényege, hogy eddig az üzemeltetőknek bejelentési kötelezettségük volt, ami a későbbiekben  engedélyköteles tevékenységgé változott. Tehát a hatóságoknak nem tudomásulvételi joguk van, hanem engedélyezési szempontokat is figyelembe vehetnek - mondta a jegyző. - A klubtulajdonosokkal kapcsolatos egyeztetés ügyében Cser-Palkovics András polgármesterrel még nem tárgyaltunk, de biztos vagyok benne, hogy leülünk a fehérvári fiatalságot megmozgató szórakozóhelyek üzemeltetőivel, valószínűleg a rendőrség bevonásával.  A rendőrség a közeljövőben a működési engedélyben foglalt szempontokat is vizsgálja rajtaütésszerűen, előzetes értesítés nélkül. Mindenképpen szeretnénk a tulajdonosokkal, üzemeltetőkkel egy asztalhoz ülni. Ám a konkrét időpont a jogszabály frissességére való tekintettel egyelőre még nincs meg.

 



A konkrét engedélyezési feltételekről  az okmányiroda vezetője, Csordásné Wurczinger Mária tájékoztatja  lapunkat a részletek ismeretében.
A terv szerint a jövőben a szakhatóságok korlátozhatják a szórakozóhelyek nyitva tartását is. Németi László, a fehérvári tűzoltóság tűzmegelőzési osztályának vezetője úgy nyilatkozott, nem biztos benne, hogy ettől javul a szórakozóhelyek biztonsága.
-  Ez lényeges többletmunkát jelenthet majd a tűzoltóság részére, hiszen ezek a szórakozóhelyek éjszaka működnek. Folyamatban van a jegyzőtől a szórakozóhelyek engedélyeinek bekérése, a székesfehérváriakat megkaptuk. Szakmailag ez nem jelent problémát, csak a létszámszükséglet és a ráfordított idő kompenzálása jelenthet kérdést.
A jelenleg is üzemelő szórakozóhelyek fenntartóinak kilencven napjuk lesz rá, hogy hatósági engedélyhez folyamodjanak.

A vöröskereszt elsősegélynyújtó tanfolyamot szervez a West Balkánban történt tragédiához hasonló esetek azonnali ellátására. A képzésekre február 7-től lehet jelentkezni a lakóhelyhez legközelebbi vöröskereszt irodában. A szervezet az őrző-védő vállalkozások számára pedig újraélesztő és félautomata defibrillátor használatát oktató programot hirdet. A fiatalok alapfokú, a diszkótulajdonosok pedig munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyamon vehetnek részt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!