Zálogba tett életek - főleg váratlan kiadásokat akarnak fedezni az emberek

Székesfehérvár - Az utóbbi két évben, azaz a gazdasági válság kitörése óta egyre többen fordulnak egy kis gyorssegélyért a zálogházakhoz. Van aki óráját, aranyláncát, más az autóját adja zaciba. De vajon sikerül kiváltani is?

Miskei Anita

Zaci - a magyar nyelv még becézi is a zálogházakat, talán ezzel is próbálja csökkenteni azt a feszültséget, ami a zálogházba igyekvő ember lelkét nyomja. Merthogy - valljuk meg - nem könnyű megválni ékszereinktől és más értéktárgyainktól, melyekhez emlékek, érzelmek fűznek minket. A zálogházba leadott értékektől azonban az ember csak egy időre válik meg, és még érzi, tudja a reményt, hogy ha egyszer lesz pénze, kiválthatja a számára oly kedves tárgyat. Talán ezért, az állandóan ott lebegő "visszaszerzés" lehetőségéért is oly népszerűek mostanság a "zacik", melyek  az egyre nehezebben felvehető bankhitelek és a gazdasági válság hatására valójában egyre kedveltebb pénzhez jutási lehetőséget jelentenek az átmenetileg pénzzavarba kerültek számára. Ezzel együtt persze a mai zálogházak vezetői egyre jobban ismerik a hozzájuk betérők midennapos gondjait, s bizony egyre több a visszajáró ügyfél, aki közüzemi számláinak kifizetéséhez próbál pénzt előteremteni.

 

- Természetes, hogy gazdasági nehézségek idején megnő a zálogforgalom. A recesszió további hatása, hogy megváltoztak ügyfeleink elzálogosítási szokásai. Korábban a záloghitelt igénybe vevők nagy része az általa választott futamidő lejáratakor kiváltotta zálogtárgyát. Mostanában azonban egyre többször szembesülünk azzal, hogy a megnövekedett lakás- vagy autóhitel törlesztő részletek miatt a hozzánk betérők nem tudják a zálogfióktól kölcsön kapott összeget az eredeti szerződében foglalt határidőig visszafizetni, így kiváltás helyett mind többen választják a futamidő meghosszabbítását - mondta el Kármán Ferenc, a Székesfehérváron is fiókot működtető BÁV ZRt. zálogigazgatója.

A fedezetként elfogadott tárgyak köre igen széles, a legtöbb zálogház arany, ezüst ékszereket, briliáns kővel ékesített ékszereket,  márkás porcelánt és  műtárgyakat is elfogad zálogtárgynak. Ezek  szinte kivétel nélkül érzelmi értéket is képviselnek, nem véletlen, hogy tulajdonosaik nem könnyen válnak meg tőlük. A záloghitel visszafizetésekor a beadók a számukra kedves értéktárgyaikat visszakapják, ezért is népszerű a hitelfelvétel ezen formája. Egy másik székesfehérvári magánzálogházban például azt is elárulták nekünk, hogy a betérők jelentős része kényszert érez arra, hogy megindokolja, miért adja zálogba egy-egy vagyontárgyát. Lapunk kérdésére, miszerint általában mekkora összegért tér be egy-egy kuncsaft, Kármán Ferenc elmondta, átlagosan 20-25 ezer forintnyi záloghitelre van szüksége egy-egy embernek, melyből jellemzően a váratlan kiadásokat fedezik. Az utóbbi másfél-két évben azonban gyakoribb a többszázezer forinttól akár több millió forintig terjedő záloghitelt igénybevevő ügyfél.

A magasabb gyorskölcsönért folyamodók körében vált népszerűvé az autózálog. Székesfehérváron épp úgy, mint a fővárosban, ma már üzemel olyan kereskedés, amelyik pénzt ad azonnali segélyként az autóért cserébe. Persze hivatalos formában, közjegyző előtt zálogjogot jegyeznek be az autóra, ez az úgynevezett ingó jelzálog - árulta el egy székesfehérvári használtautó kereskedő. Megjegyezte, a 12 éves kor alatti autókért tudnak kölcsönt adni, mely általában 60 napos futamidőre szól. Ez az autó eurotax értékének 40 százaléka lehet, vagy legfeljebb 2,5 millió forint. A kölcsönért busás kamatot  kérnek, de például adó-, vagy munkáltatói igazolást nem. Felszámítanak tárolási díjat is, hiszen a kocsit, s annak törzskönyvét a futamidő alatt gazdája nem használhatja. A kereskedő elmondta, többen éltek már a lehetőséggel. Olyan is akad, akinek végül autóját értékesíteni kellett, mert nem tudta rendezni tartozását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!