Mi történik a tunéziai-líbiai határon? Megdöbbentő részletek a krízishelyzetről

Drejba - A magyarok által kedvelt tunéziai üdülőhely repülőterén értük utol telefonon Szilágyi Bélát, a Baptista Szeretetszolgálat főigazgatóját, aki megdöbbentő részletekről szólt.

Tihanyi Tamás

- Humanitárius krízishelyzet van kialakulóban a tunéziai-líbiai határon - mondta  Szilágyi Béla, aki Győri Enikő európai uniós ügyekért felelős államtitkárasszony tanácsadójaként utazott Tunéziába.  Velük volt Krisztalina Georgieva nemzetközi együttműködésért, humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős európai uniós biztos is. - Több nagy nemzetközi humanitárius szervezet, az ENSZ és az EU helyzetelemzése szerint a tunéziai határon alakultak ki a legsürgetőbb és legnagyobb szükségek. Megdöbbentő a helyzet. Eddig 95 ezer ember menekült el a harcok elől, de ők nem líbiaiak, hanem olajfuró kutaknál dolgozó vendégmunkások. Közöttük 40 ezer az egyiptomi, 11 ezer bangladeshi, 6 ezer a kínai, 3-4 ezer a vietnami és fekete-afrikai. A legnagyobb bajban a bangladeshiek vannak, mert őket senki sem akarja, vagy tudja hazavinni.

 - Nincs pénzük az utazásra, hazájuk pedig csernebhagyta őket?

- Így van. Beszéltem néhány bangladeshivel, az utolsó három hónapjukat ki sem fizette nekik munkaadójuk. Itt, a djerbai repülőtéren sok légitársaság gépét látom, de egyik sem értük jött.

- Mit tehet az unió?

- A segélyezésre elkülönített összeget az Európai Unió 30 millió euróra emelte. A tunéziai határon van a rosszabb helyzet, az egyiptomi oldalon viszonylag jobbak a körülmények. Mindenki haza akar jutni, folyamatosan utaznak el az emberek, ez tehát megoldás lehet. Kivéve persze a már emlíettt bangladeshieket. Jelenleg 10-15 ezer menekült él a sivatagi sátortáborban, ahol jelen vannak a nagy segélyszervezetek. A Baptista Szeretetszolgálat RESCUE 24 orvoscsoportja fogadókészség esetén kész az adott helyzetben segítséget nyújtani a menekültek ellátásában.

- Milyenek a viszonyok?

- Az élelmezés türhető, vízből van kevés. Ezért aztán nincs megfelelő tisztálkodási lehetőség sem. A másik komoly veszélyt jelentő probléma, hogy kevés a latrina.

- A tunéziaiak miként alkalmazkodnak a helyzethez?

- Megteszik, ami tőlük telik, sőt, azt mondhatom, nagyon jó munkát végeznek. Ráadásul sok menekültet családok fogadtak be. De mindenkit nem lehet. Ezért igazi humanitárius veszélyhelyzet alakult ki a határvidéken. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!