Gyűjtőszenvedély, egy kicsit másképp

Székesfehérvár - Ami egyikünknek lom, ócskaság, az másoknak pénzforrás, vagy éppen valódi kincs. Régi pénzek, könyvek, szalagos rádiómagnók is kerülnek a kukába a hulladék mellé. A megyeszékhelyen akad, aki a megélhetésért kukázik, más otthonát díszíti a talált tárgyakkal.

Miskei Anita

A hazai szemétfejadag  már négy évvel ezelőtt is 320 kilogramm volt, azaz Magyarország lakossága évi 4,7 millió tonna háztartási szemetet gyárt, s ez a mennyiség évről évre növekedik. Jelenleg évente közel egymilliárd alumínium dobozt és csaknem másfél milliárd darab PET-palackot hoznak forgalomba, de ezeknek egyelőre csak kis hányadát gyűjtik vissza. A PET-palackoknak például 15 százalékát gyűjtik szelektíven, és mindössze 7-8 százalékánál megoldott az anyagában történő újrahasznosítás.  Az említett mennyiségű, közel 60 ezer tonna súlyú műanyag palackkal harmincezer kamiont lehetne megtölteni, az így kialakuló kamionsor Záhonytól Hegyeshalomig érne... 

 Jelenleg tehát itt tartunk, ám érdekes módon a jelek szerint múlóban lévő gazdasági világválság segít abban, hogy a nem újrahasznosított hulladék mennyisége csökkenjen. Hogy miként? Az elmúlt hónapokban növekedésnek indult a használt műanyag és a papír átvételi ára, így egyre többeknek éri meg azt gyűjteni és eladni. Nem csoda, hogy már a Székesfehérváron  szelektív hulladékgyűjtő szigeteket üzemeltető Depónia Kft.  kukáit is fosztogatják, kiborogatják, hogy az így megszerzett műanyagot, papírt jó pénzért eladják egy átvevőnek. Olyan is előfordult mostanában, hogy egy móri lakótelepet teleszórólapoztak azzal, hogy a szolgáltató papírgyűjtést szervez, aztán persze nem az erre jogosult cég gyűjtötte be a papírneműt...
Hiába no, a gyűjtőszenvedélyt nem mindig élteti pusztán a birtoklás vágya és az öncélú gyönyörködés, itt kérem, inkább "pénzgyűjtési" hóbortról van szó!
Vannak azonban, akik a sok hulladék között igazi kincsekre lelnek. Egyik településünk vezetőjének irodájában egy gyönyörű három részes ölőgarnitúra áll. A polgármester elárulta, felesége találta a mások által már kidobásra ítélt bútordarabot. Pedig a kanapé formája arról árulkodik, egykoron előkelő otthon dísze volt. Új huzatot kapott egy kárpitos mesternél, s ma a hivatal impozáns darabja. A retró azonban nem csak a kis község hivatalában hódít. Méhes Krisztina szenvedélyesen gyűjti az óságokat. Régi, kilós súlyú vasaló, varrógépek, rádiós magnók sorakoznak otthona polcán. Néhányat vásárokban, másokat ócskásnál, vagy éppen egy szemetes mellett kidobva talált. Úgy fogalmazott, ami másoknak kidobott szemét, számára  igazi kincs. Gyermekkorában nagymamája padlását bújta, ma pedig a régiség kereskedések gyakori vendége. Otthonában jól megfér egymás mellett a múltat idéző rádiók sora, a horgolt terítő, s a modern háztartási gépek is. Saját bevallása szerint mindegyiknek megvan a helye.
 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!