Projektzáró a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásának programjában

Székesfehérvár - Közel hatezer embert sikerült bevonni a hátrányos helyzetűek foglalkoztatását segítő programba, e nélkül nehezen kezelte volna a válságot a régió - véli Pákozdi Szabolcs, a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ igazgatója.

Klecska Ernő

 

A szakember erről a Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja keddi rendezvényén, a  TÁMOP - a Decentralizált programok a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért című projekt zárásakor beszélt.
A programnak, amelynek eredetileg az alacsony iskolai végzettségűek, a pályakezdők, illetve a 25. életévüket be nem töltött  álláskeresők, az 50 év felettiek,  a munkaerőpiacra gyermekgondozás, illetve  hozzátartozó ápolását követően visszatérni kívánók és a megváltozott munkaképességű munkavállalók voltak a fókuszában, később a gazdasági válság miatt 2008. szeptember 1. után  állásukat vesztők is a résztvevői lehettek.
- A projektbe végül  5944 embert sikerült bevonni - mondta el Angyalosy Edina,  a központ EU-programok osztályának munkatársa. Fejér megye 2289, Komárom-Esztergom  1589, Veszprém megye 2066 fővel vette ki a részét a képzésben. A résztvevők a személyre szabott egyéni programok összeállítása során humán-, mentori szolgáltatás, képzési támogatás, támogatott foglalkoztatás valamint a vállalkozóvá válás támogatását vehették igénybe. A képzési költségek, a helyközi utazási költségek száz százalékát támogatták,  továbbá keresetpótló juttatást is  biztosítottak a minimálbér egészének megfelelő mértékben.
A tanfolyamok közül az abroncsgyártó volt a legnépszerűbb. Ezt a német- és angolnyelv-tanfolyamok, az élelmiszer- és vegyiáru-eladó, a könnyűgépkezelő, a hegesztő-, az ECDL,  a szociális gondozó és ápoló, a társadalombiztosítási ügyintéző, a vendéglátó-ipari eladó és a virágkötő-tanfolyam követte - hangzott el.
Egyéni programját 4563 fő, azaz a  résztvevők 77 százaléka fejezte be, de 23 százalékánál még tart a tervezett programelem. A projektre rendelkezésre álló 5 milliárd 813 millió forintból 4 milliárd 473 milliót támogatási elemekre fizettek ki - mutatott rá Angyalosy Edina, aki a sikeres program árnyoldalaként említette a rendkívül sok dokumentációt, bürokráciát és ellenőrzéseket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!