Mi lesz veled, enyingi gimnázium?

Enying - Se a város, se a megye nem képes működtetni a gimnáziumot? A finanszírozási rendszer változtatására várnak? Lesz, lehet jövő? És a gyerekek?

V. Varga József

 

Furcsa felállás: egy ember kétszázzal szemben. A hozzászólásokban az érzelmek domináltak, a lehetőségek viszont  szűkösek. Tény, az intézményrendszer átalakítására voksoló képviselők magára hagyták polgármesterüket. Pintér György a mundér becsületét védte: - Az önkormányzat a gimnáziumot és az idősek otthonát (fenntartásuk nem kötelező a helyhatóságnak - a szerk.) csak a legvégső esetben, a finanszírozási feltételek változatlansága esetén adja át a megyének - mondta el az elöljáró. - Egyedüli kényszer, ha veszélybe kerül a város gazdálkodási egyensúlya, mindenképp lépnünk kell. A 250 millió forintos költségvetési hiányt 118 millióra tudtuk lefaragni. Korántsem megnyugtató.
 A képviselő-testületi üléseken is rendre elhangzott: az állami normatíva még a kötelező feladatok ellátásra sem elegendő, nemhogy a nem kötelezőkre.

A szakszervezet, a közalkalmazotti tanács és a szülői közösség csütörtök esti fórumán megtelt a tornaterem. A szülők, a diákok és a tanárok sem tudják, mit hoz a holnap, mindenki válaszokat várt.
 - Amennyiben a város átadja a gimnáziumot és az idősek otthonát, a megye mindkettőt megszünteti, mert a jelenleg működtetett intézményeit is alig tudja fenntartani - erősítette meg Molnár Krisztián hivatalvezető a megye álláspontját. 
 Bedi Andrea igazgató és Bánhegyi Balázsné igazgatóhelyettes a középiskola fenntartása mellett érvelt, a tanulmányi eredményeket, a különböző versenyeken elért sikereket és az egykori diákok későbbi helytállását ecsetelte. Tóth Dezső expolgármester, korábbi igazgató iskolapárti: "ha megszűnik a középfokú oktatás, a város sínyli meg." 
 Selmecziné Csordás Mária, a Pedagógus Szakszervezet jogtanácsosa a testületet bírálta: rosszul vizsgázott a döntés-előkészítés, a szükséges véleményeket nem kérték ki előzetesen. Az önkormányzati határozatokat áttekintve arra a megállapításra jutott, hogy a jegyző félretájékoztatta a képviselőket, akik így nem voltak a kellő információk birtokában.
 Egyébként hol van a jegyző, és a többi képviselő? - firtatta kendőzetlenül. Kérdésére nem kapott választ.
 - A gimnázium bezárását ellenző három képviselő - Buza Lajos, Gebula Béla Ákos és Viplak Tibor - helyet foglalt az elnöki asztalnál, és kiállt véleménye mellett. Az igennel szavazók közül Nyikos István szembenézett a sokasággal, de négy társa nem jelent meg a fórumon.

 

 


Varga Gábor, a déli térség országgyűlési képviselője a párbeszéd fontosságára hívta fel a figyelmet. - Amennyiben a testület mereven ragaszkodik eddigi álláspontjához, azzal nemhogy a holnapot menti meg, de a holnapután létét fenyegeti - emelte ki. 
 A szülők, a diákok és a tanárok kétségeiknek és félelmeiknek adtak hangot. Vass Anasztázia a szülők kétségbeesését taglalta, s aláhúzta, ha kell, gyűjtésbe kezdenek. A hátul szomorkodó hetedikesek felálltak a széksorok között, és nem titkolták: enyingi gimnazisták szeretnének lenni. A felcsattanó taps a reménynek szólt. 
 Az alapi Csöndes Lászlóné sírva mondta: fia mindennap négy órát utazik oda-vissza, de kitart az iskola mellett. Szabóné Szóládi Tünde kiemelte: a gimnáziumban nem csupán tantárgyakat, hanem elsősorban gyerekeket tanítanak. Családias légkörben, sok szeretettel. Mindezt nem vehetik el tizedikes lányától!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!