Vércsekukkolás: Virág és Vitéz lett a meggyűrűzött testvérpár neve

Csákvár - Fontos állomásához érkezett a MAVIR és a Pro Vértes madárvédelmi programja: a két "celeb" vércsefiókára gyűrű került.

S. Töttő Rita

Szinte izzott a levegő a búzatábla fölött, annyira hőség volt, amikor kiértek a terepjárók, forgatócsoportok, újságírók arra a Csákvár környéki területre, ahol egy vörösvércse testvérpár meggyűrűzését tűzte ki célul a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) Zrt. A műfészekben webkamera figyeli a madarakat, az élőképeket pedig bárki figyelemmel kísérheti.

 



A vércse valóságshow időnként olyan izgalmas, mint egy brazil szappanopera. Mint kiderült, az itt fészkelő vörösvércse pár,  ahogy illik, hat tojást le is rakott. A hím azonban egyszer csak nem jelentkezett többé - mesélte  Iványi Krisztina kommunikációs vezető a nagyfeszültségű  oszlop alatt, huszonöt méteres magasságba mutatva, ahol a műfészket sejteni lehetett. A tojásokból pedig nem is kelt ki fióka, komoly aggodalomra adva okot ezzel a megfigyelőknek, a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítványnak.
Szerencsére jóra fordult az időközben Kincső névre keresztelt vörösvércse hölgy sorsa, ugyanis megjelent a színen Vértes, az új hím. Amíg a történetet mesélték, a MAVIR egy munkatársa a magasba kapaszkodva araszolt felfelé a fiókákért, akiket egy madzagra erősített szatyorban engedtek óvatosan az érdeklődők közé.  A történet, ahogy láthattuk, jó véget ért: Vértes ugyanis megtette a kötelességét.  Három tojásból két fióka kikelt, őket gyűrűzték meg a Magyar Madártani Egyesület ornitológusai csütörtökön. A két pihe-puha, szürke tollú madárka persze rémülten tekintett a kamerákba, míg szüleik valahol a távolban várták a felfordulás elmúlását.

Nem újkeletű egyébként a vadmadarak kamerás megfigyelése, Viszló Levente, a Pro Vértes vezetője 2004-ben indította el a kerecsensólymok megfigyelésére hivatott kerechannel-t Csákváron, s az ő munkájához csatlakozott később a MAVIR. - Műfészkeket pedig már húsz éve építünk a kerecsensólymoknak. Az elsőt, egy műanyag tejfölös ládát  1991. november 25-én helyeztük ki - tette hozzá. A mostani vércse valóságshow megfigyelést is az ő munkatársai, többek közt Kovács Renáta és Naszádos Anna végzik, akik a csákvári Geszner-házban tapadnak a monitorra, s állítják össze a napi, heti összefoglalókat a vércsék életéről. Meg is mutatták központjukat: akárcsak a producerek, figyelik a fiókák fejlődését a fészekben.

 



De visszatérve a Geszner-ház hűséből a búzatábla negyvenfokos hőségébe, a két fióka vékonyka lábára két-két gyűrű került. Egyik az úgynevezett ornitológiai gyűrű, amelynek azonosítójából a szakemberek következtethetnek az állat múltjára, a másik pedig egy piros vércsegyűrű, amely pedig mint fajt teszi felismerhetővé. A gyűrűzés keresztelő is volt egyben, a valóságshow-t figyelemmel kísérők ajánlása alapján ugyanis a tojót Virágnak,  a hímet pedig Vitéznek nevezték el.  A MAVIR-nak persze nem ez az egyetlen műfészke: közel négyszázat tartanak nyilván, amelyekben eddig már százhúsz kerecsensólyom és háromszáz vércsefióka született. A webkamerás fiókákat pedig - ahogy azt a trend diktálja  - már "lájkolni" is lehet.
Virág és Vitéz első szárnypróbálgatásait bárki élő adásban figyelheti meg, ahogy azt is, ahogyan elhagyják a családi fészket és új életet kezdenek.

A vércsefiókák életéről ide kattintva követheti az élő közvetítést!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!