2013-as emlékév - Visszakerülnek a feliratok a városháza dísztermének falára

Székesfehérvár - A székesfehérvári városháza dísztermében visszállítják azokat a falfeliratokat, amelyek a 1938-as emlékévre - amikor Fehérváron tartottak kihelyezett országgyűlést Szent István halálának 900 éves fordulóján - készültek, s a város jelentősebb történelmi eseményeinek évszámait tartalmazták - jelentette be szerdán Cser-Palkovics András polgármester.

Tribolt Lajos

Hetvenöt évvel a Szent István halálára emlékező fehérvári országgyűlés után 2013-ban emlékévet tart a megyeszékhely. A jeles évfordulóra a közgyűlési terem is átalakul. Cser-Palkovics András polgármester ma sajtótájékoztatón jelentette be, hogy újra felfestik a Székesfehérvár jelentős történelmi eseményeit felvonultató 1938-as feliratot a Városháza nagytermében.  
- Székesfehérvár történelme színes és egész könyveket megtölt. Nekünk, mai fehérváriaknak az a feladatunk, hogy megőrizzük, bemutassuk és minél többek számára ismertté tegyük ezt a múltat. A tiszteletnek tettekben kell megnyilvánulnia. A közgyűlési teremben felfedett történelmi tabló olyan kuriózum, ami méltó emléket állít az elmúlt ezer évnek és aminek sokan csodájára járnak majd - mondta a polgármester. 
 
1938-ban az ünnepi év alkalmából a közgyűlési terem pulpitussal szemközti falát Székesfehérvár jelentős történelmi eseményeinek leírásával díszítették - ahogy erről a Székesfehérvár ünnepi éve - 1938 című könyv és több korabeli fénykép is tanúskodik. A szöveg Székesfehérvár történelmét követi végig 900-tól - amikor Árpád fejedelem családjával megszállt Székesfehérvár területén - egészen 1919-ig - amikor Horthy fővezér bevezette a városba a magyar nemzeti hadsereget. A felirat időrendi sorrendben mintegy 60 évszámot és eseményt tartalmazott. 


 A korabeli dokumentáció alapján az önkormányzat falkutatást végeztetett, de sajnos az eredeti feliratok már megsemmisültek. Restaurálni tehát nem lehet a történelmi tablót, ezért az újra felfestés mellett döntöttek a szakemberek, amihez folyamatban van a kivitelező kiválasztása.
 A mintegy 3600 betű és írásjel megfestése várhatóan ez év októberében kezdődik és jövő év elejére fejeződik be. A munka fontos technikai feltétele volt, hogy a falfelületek megfelelően elő legyenek készítve. Ezt a munkát a városgondnokság szakemberei végzik el.
 Az eredeti állapotot ábrázoló fotókat Schultz György vásárolta meg egy régiségvásáron. Az eredeti állapot újra teremtését Csurgai-Horváth József levéltárigazgató segíti.

Fotók az 1938-as történelmi tablóról ide kattintva!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!