A jó dinnye titka - nem csak Lőrinc napjáig finom

Fejér megye - Sokan a népi hagyományra esküsznek: Lőrinc belepisil a görögdinnyébe, augusztus közepe után már nem lehet jó dinnyét kapni. Ám ez ma már nem egészen igaz.

Lovász Lilla

A lédús zöldséget nem lehet túladagolni, ráadásul számos olyan tulajdonsága ismeretes, amelyek az egészségünknek is jót tesznek.

Bár hihetetlennek hangzik, a görögdinnye a kutatások szerint eredetileg Afrika déli részéről származik, a kontinens egyes területein ma is vadon nő. Mintegy négy-ötezer évvel ezelőtt az egyiptomiak már fogyasztották; ezt a hieroglifákon megörökített ábrák tanúsítják. Európába azonban viszonylag későn, a 13. században érkezett.

A görögdinnye jótékony hatásai közül a legtöbben talán vesetisztító tulajdonságát ismerik, ami kimagasló, 90-95 százalékos víztartalmának köszönhető. Emellett sok A- és C-vitamint, valamint B1-, B2-, B6-vitaminokat, illetve niacint, folsavat, kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort és káliumot is tartalmaz. Mindezzel hozzájárul a haj szépségéhez, a vérképzéshez, az agy- és idegsejtek működéséhez, sőt, egyes tudósok szerint segít a rák megelőzésében. Kalóriatartalma csekély, tíz dekában mindössze 25-30 kcal található. Fehérjében, zsírban szegény, tehát diétás ételnek is kiváló, ugyanakkor cukortartalma elég magas. Ráadásul ez könnyen felszívódik, hirtelen megemeli a vércukorszintet, így a cukorbetegeket óvatos fogyasztásra intik.

A legtöbben csak úgy, magában fogyasztják a görögdinnyét, ám egy kis fantáziával sokféleképpen fel lehet használni: salátába, koktélba, süteménybe, sőt, az apróbbját savanyítani is szokták, télire eltéve.

Fogyasztás előtt azonban az óriást mindenképpen meg kell mosni, bő vízzel, sőt, akár mosogatószerrel. Ha nem is tűnik piszkosnak a dinnye, a héjon számtalan kórokozó telepedhet meg, s ezek felvágáskor a késsel annak belsejébe kerülnek, amitől akár egy kellemetlen bélrendszeri betegséget kaphat el bárki.

Fogyasztás előtt azonban az óriást mindenképpen meg kell mosni, bő vízzel, sőt, akár mosogatószerrel. Ha nem is tűnik piszkosnak a dinnye, a héjon számtalan kórokozó telepedhet meg, s ezek felvágáskor a késsel annak belsejébe kerülnek, amitől akár egy kellemetlen bélrendszeri betegséget kaphat el bárki.

Melyiket vegyem?

Hazánkban igen kedvezőek az éghajlati feltételek a görögdinnye termesztésére, nem csoda, ha  a magyar dinnye minősége kiváló, tudjuk meg  Vincz József  kertészmérnöktől, aki a vásárlóknak is szolgál jó tanácsokkal.

A legjobb dinnyék a Heves megyei Csány környékén teremnek, de a cecei is mézédes: ezeket a termelőket keressük! A sötét példányok a legérettebbek, de az is fontos, hogy egyik oldalukon legyen egy sárga folt, ez jelzi ugyanis, hogy nem forgatták, ezzel gyorsítva az érési folyamatot. Az érett dinnyét megütögetve kongó, ha viszont túlérett, puffogó hangot hallunk. A legbiztosabb jele annak, hogy finom lesz, amit megvásárolunk, a héj szilvához hasonlatos hamvassága.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!