Megnyílt a csontkamra - vasárnapig még látogatható

Székesfehérvár - Sokan voltak kíváncsiak a szerdán a nyilvánosság számára is megnyitott osszáriumra, azaz csontkamrára, amelyben az egykori királyi bazilika területén feltárt sírokból előkerült maradványokat őrzik. A romkertben idegenvezetést is tartanak az augusztus 20-i ünnep alkalmából.

Házi Péter

A romkert területén talált többszáz éves csontokat 216 rozsdamentes acéldobozban tárolják 2000 óta. Mint szerdán a szakértők elmondták, jelenleg egyik csontmaradvány sincs beazonosítva, ehhez szükség lenne a csontok DNS-ének vizsgálatára, összehasonlítására, ami töméntelen pénzbe kerül. Az osszáriumot a csontok megőrzése érdekében légkondícionálóval látták el és a páratartalmat is állandó értéken próbálják tartani.
A csontházon kívül szerdán egyébként magát a Nemzeti Emlékhelyet is bejárhatták az érdeklődők Biczó Piroska régész szakértő és részletes magyarázatának meghallgatása közben. Kiderült például, hogy az a térszint, amelyen jelenleg a Romkert bejárható, a 13. századi padlószintnek felel meg, alatta további 11-12. századi maradványokat őriznek.

A csak különleges alkalmakkor megnyíló csontkamra augusztus 17-e és augusztus 21-e látogatható.

A részletes augusztus 20-i programokról ide kattintva tájékozódhatnak!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!