Nehéz pénzügyi helyzet Dunaújvárosban

Dunaújváros - Dunaújváros önkormányzatának a június végi állapot szerint - az euró alapú kötvényekkel együtt - mintegy 15 milliárd 780 millió forint kötelezettsége van.

MTI

Emellett az ez évi költségvetés bevételi főösszege 20 milliárd 153 millió forint tudtuk - meg Németh Tündétől, a polgármesteri hivatal szóvivőjétől. A hitelek és a kötvények értékének együttes aránya az önkormányzat idei teljes bevételéhez képest 78,3 százalék. Az ez évi adósságszolgálat 844 millió 605 ezer forint, ami az önkormányzat idei teljes bevételének 4,2 százaléka. Kötvénytörlesztés első alkalommal az idén, a negyedik negyedévben lesz. Eddig az adósság átütemezésén az önkormányzat nem gondolkodott. Beruházási, valamint működési célra 2008 decemberében, illetve 2010 júliusában bocsátott ki euró alapú kötvényt a város, 15,5 milliárd forint összértékben. Ebből beruházási céllal 10 és félmilliárd forintnyit, amiből június végéig 5 milliárd 380 millió forintot használt fel.
A működési célra kibocsátott 5 milliárd forint értékű kötvényből 220 millió forintot egy korábbi felhalmozási hitel törlesztésére, 4,780 milliárd forintot pedig működésre használtak fel. Svájci frank alapú hitelállománya nincs az önkormányzatnak. Hiteleinek összege június végén 279 millió forint volt.
A város anyagi gondjai nem új keletűek. Ezt korábban a májusban megválasztott gazdasági és stratégiai alpolgármester, Szepesi Attila is elismerte. Pénzgyártó eszközzel nem rendelkezem, ígérni sem fogok, mert az embert a tettei minősítik, de bízom a képviselők bölcsességében, mértéktartásában,  és a polgármesteri hivatal dolgozóinak együttműködésében. Mire lehullanak a falevelek, rendbe tesszük a várost! - mondta székfoglalójában Szepesi, aki akkor több megszigorító intézkedést is hozott. Például az önkormányzati cégeknél a prémium kifizetéseket felfüggesztette, valamint utasította az önkormányzati tulajdonú vállalatokat, hogy huszonöt-harminc százalékkal csökkentsék a költségvetésüket.
Ennek ellenére a városi büdzsé nem nagyon javulhatott. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy szinte minden önkormányzati cég vezetése arra panaszkodik, hogy nincs pénz semmire.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!