A villanykörték halála? Wattháború fénysebesültekkel

Egy független német fogyasztóvédelmi alapítvány teszje szerint a tizenöt-tizennyolcezer órás élettartamot ígérő energiatakarékos égők gyakran már hatezer óra világítás után felmondták a szolgálatot. Szeptember 1-jétől ráadásul már csak a 40 wattos vagy annál kisebb fogyasztású hagyományos izzókat lehet gyártani. De vajon tényleg tudunk-e az újakkal spórolni?

Házi Péter

- A legnagyobb probléma az energiatakarékos fényforrásokkal az, hogy a hagyományos hálózati rendszerekhez nem illeszkednek. Ennek egyik triviális példája, hogy ha   egy jelzőfénnyel ellátott kapcsolóhoz szerelünk fel energiatakarékos izzót, akkor a szivárgó áram feltölti a fényforrások kondenzátorát és kisülnek. Ettől a lámpa felvillan, ami gyakorlatilag egy bekapcsolást jelent. Ezeknél a fényforrásoknál pedig az élettartam nyolcvan százalékát a kapcsolások száma befolyásolja, azaz egy szokványos napi használat mellett az energiatakarékos izzók dobozán ígért mondjuk tizenötezer órás élettartamnak még a felét sem élik meg  - fejtette ki véleményét Pálfi László mérnök. A Pálfi-Tech Kft. ügyvezetője szerint tehát óriási tévhit az, hogy költséget takarítunk meg azzal, ha egy ilyen energiatakarékos fényforrást mozgásérzékelővel szerelünk fel, hiszen a napi többszáz ki-be kapcsolás akár egy-két hónapon belül is tönkreteheti az újfajta izzókat. Reklamálni pedig nem tudunk, mert az izzón nincs üzemóraszámláló, s a gyártók sem vállalnak garanciát a tizenöt- vagy éppen tizennyolcezer órán át tartó hibátlan működése.


- Egy hagyományos izzó beszerzési ára nem éri el a száz forintot, az újabbaké viszont nem ritkán ezer-kétezer forintnál kezdődik. Ha a száz forintos izzó mindössze 1800 órát működik, akkor már egálban vagyunk a tizennyolcezer órát ígérő, tízszer annyiba kerülő társaival. Persze, fogyasztás szempontjából ez nem igaz, hiszen egy száz wattos wolframszálas izzóval elvileg egyenértékű fényt ad egy mindössze 23-24 wattos kompakt fénycső. Ez azonban nem igaz: egy év után 30-40 százalékot csökken ez utóbbi termékeknek a fényárama, míg az Edison-féle égőké gyakorlatilag állandónak nevezhető - tette hozzá Pálfi László, aki szerint túl korán vezették be ezeket az újfajta fényforrásokat, ugyanis összességében, ár-érték arányban egyre többen érzik úgy, hogy a hagyományos izzó jobban megéri. Ha valaki ugyanis félévente jár energiatakarékos égőért a boltba, akkor az évi négy-ötezer forintos kiadása helyett könnyen dönt úgy, hogy inkább az évi kétszáz forintba kerülő izzót választja...
A szakember szerint a fentiek miatt csak olyan helyeken érdemes energiatakarékos fényforrást használni, ahol hosszú időn át kell világítani: lakások esetében ez a közösségi tereket jelentheti. Iparcsarnokok, üzemek esetében viszont bevált a technológia, ott érdemes eleve így kialakítani a rendszert. Egy átlagos háztartás által felhasznált energiának mindössze tíz-tizenöt százalékát teszi ki a világítás, ezen érdemben nem sokat változtat az, hogy egy hatvan-hetven wattos izzó helyett 18-20 wattosat használunk, hiszen ez össze sem vethető a kétezer watt körül fogyasztó elektromos főzőlappal, mosógéppel vagy hűtőgéppel.


Még egy érdekes dolog, amire általában nem gondolunk a környezetbarátnak hívott energiatakarékos izzókkal kapcsolatban: ezekre nagyjából ötven forintos környezetvédelmi termékdíjat kell fizetnünk, mert  amíg a wolframszálas égőkben gyakorlatilag csak vákuum van, addig az ezekben lévő gázok nem túl környezetbarátak. Fontos kérdés, tehát, hogy mi lesz ezekkel az égőkkel a tönkremenetelük után?
Bodai Imre, a Korona Villanyász Zrt. üzletvezetője elmondta, üzletükben bárki leadhatja az elhasználódott izzókat, neoncsöveket és elemeket is. Azaz a környezetre  ártalmas anyagokat tartalmazó izzókat nem kell a háztartási hulladékok közé vegyíteni - jegyezte meg a szakember. Majd megosztva lapunkkal tapasztalatait, a szakember elárulta, a szaküzletben egyre többen fordulnak az eladókhoz, hiszen nem mindegy, hogy egy 90 forintos hagyományos izzóból, vagy egy több ezer forintosból vásárol rosszat valaki.  A hagyományos izzót egyébként annak ellenére fokozatosan kivonják a gyártásból és a piacról, hogy az idősebb, illetve az árérzékenyebb vásárlók azt keresik, mondván, hosszú évek óta ezzel is tudnak spórolni, ha szükséges. Ennek ellenére úgy vélem, egy nagyobb lakásban, irodaházban ténylegesen kisebb fogyasztás érhető el a takarékos, még inkább a ledes izzókkal - tette hozzá a wattokat számolgatva Bodai Imre. Tanácsát  érdemes megfontolni: - Lépcsőházakban a takarékos égők nem bírják a feltüntett üzemórát, a folyamatos fel-és lekapcsolgatás miatt. Ugyanakkor a takarékos halogének  megfelelően pótolják a hagyományos izzókat. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!