Jó példa lehet az önfenntartó vállalkozás, szinte mindent felhasználnak

Csákvár - Az önfenntartás a célja Nagy Sándor vállalkozónak, zöldberuházásával azonban nem csak ezt, de a környezet kímélését is sikerült elérnie.

S. Töttő Rita

Három hete készült el az a nagyberuházás Nagy Sándor csákvári telephelyein, amelyek segítségével régi nagy álma teljesült: az új berendezésekkel szinte teljesen önfenntartóvá váltak vállalkozásai. Különleges napelemeket szereltetett két épülete tetejére is, ezek ellátják árammal és meleg vízzel az éttermét, rendezvénytermét, apartmanjait, fatelepét. Ugyanezeknek a helyiségeknek a fűtéséről pedig a szintén most elkészült kazán gondoskodik. Az előbbi 77, az utóbbi 70 millió forintba került, s mindegyik projekt felét állami támogatásból biztosították. A terv az, hogy néhány éven belül megtérül ez a hatalmas összeg.
- Ha igazak a számok, akkor 5-6 éven belül nullán vagyunk - árulta el a vállalkozó, aki olyan önellátó rendszereket működtet, amelyek révén nem kell majd tartania sem az állandó áremelkedéstől, sem attól, hogy egyszer nem tudja kifizetni a tetemes rezsiköltséget, amit télen-nyáron, éjjel-nappal tevékeny vállalkozásai termelnek. 
- A meleg vizet gyakorlatilag áprilistól novemberig a napkollektorok biztosítják, de egyébként sem kell vásárolnunk, ugyanis a hűtőrendszer működtetésekor keletkező hulladék hőt, valamint a kémény használatakor keletkező felesleges hőt is bevezetjük a fűtésrendszerbe - s mutatja is, melyik rendszer hány fokos hőt termel. - A megtermelt áramot pedig egyenesen adjuk tovább az E.on-nak. A számlaegyenlegünk így éves szinten nulla lesz.

 A fűtést biztosító új kazán alapanyaga sem véletlen: vegyszermentes hulladékfa aprítékát használják, amelyet természetesen saját fafeldolgozó üzemükből szereznek be.  A rendszer károsanyag-kibocsátása csekély, messze az értékek alatt van, olyan tökéletesen égeti el az alapanyagot a kazán  ezért is hívják nullkibocsátásos épületnek az ilyet.
- Vállalkozói szemmel a legjobb beruházás az ilyen - vélekedik büszkén a rendszer működtetője, aki szerint sem a fotovoltaikus napkollektor, sem a fűtőrendszer karbantartása nem nagy ügy: évente egyszer történik meg, ki kell takarítani, működtetése pedig nem igényel emberi munkát. De hogy ennyi se legyen elég, nemcsak ettől zöld Nagy Sándor vállalkozása: csodás kerti tavát négy éve nem látta kemikália, egy halbiológus segítségével készítették el természetes szűrőrendszerét. A rendezett gyep a fatelep körül pedig szintén nem motoros, hanem úgymond bio fűnyírónak köszönheti állapotát: bár sokan csak úgy mondanák, hogy kecskerágta...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!