Kezdődik a lomtalanítás, érdemes figyelni a postaládákat!

Székesfehérvár - A tavalyi évhez hasonlóan most is személyre szóló értesítést kapnak a családi házak lakói a lomtalanítás idejéről. A tömbházaknál a közös képviselőket értesítik.

Házi Péter

Éveken át nagy gondot jelentett, hogy a guberálók szinte előbb tudták a lomtalanítás időpontját, mint maguk az érintettek, így a városban itt-ott lerakott kupacokat igen hamar széttúrták a gyűjtők, amitől a város  úgy nézett ki, mint egy szemétdomb. Ezt elégelték meg tavalyelőtt a lomtalanítást szervezők,  így  azóta már nem egyszerre zajlik a lomok begyűjtése, hanem utcáról-utcára haladva, más-más időpontokban. Ráadásul a családi házas övezetekben személyre szóló értesítést kapnak a postaládákba az érintettek, így a lomok jóval kevesebb időt töltenek közterületen, csökkentve azt az időt, amikor elsőrangú célpontjai lehetnek a lomizóknak. A tömbházak esetében természetesen nem minden lakó postaládájába tesznek értesítést, hanem a ház közös képviselőjének szólnak, pontosan mikor lesz a lomtalanítás.

Mint Simon Beatrix, a Depónia Kft. kommunikációs munkatársa lapunknak elmondta, annyi változás lesz, hogy az értesítésekben nem a szállítás napját közlik, hanem azt kérik a lakóktól, hogy  például szeptember 15-én este hat és másnap reggel hat között tegyék ki a feleslegessé vált lomjaikat. Erre azért van szükség, mert volt, aki úgy értelmezte a szállítás napját, hogy aznap délután is kiteheti a feleslegessé vált tárgyait. Holott a Depónia reggel viszi el a lomokat,  az ezt követően kirakott tárgyakat legfeljebb térítés ellenében tudják elszállítani. A lomtalanítás tehát kedden, a családi házas övezetekben kezdődik és szeptember 30-ig tart, ezt követően október 1-től október 26-áig  az emeletes házaktól viszik el a feleslegessé vált holmikat.
- Az akció  során a napi szemétszállítás keretein belül el nem szállítható darabos hulladékot, bútort, háztartási gépeket, dobozokat, ruhaneműt, egyéb lomokat visszük el. Nem szállítjuk viszont el az építési, bontási hulladékot, beleértve a kibontott nyílászárókat, sem a veszélyes hulladékokat, így az olajat, festéket, sem a zöldhulladékot. Ezen kívül a kézi erővel nem mozgatható, túl nagy súlyú tárgyakat sem szállítja el  - emelte ki Simon Beatrix, aki hozzátette,  családi házas övezetekben előfordulhat, hogy  a lomtalanítás napja egybeesik a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési nappal. Ez esetben azt kérik, hogy a szelektíven összegyűjtött műanyag és papírhulladékot a lomtól elkülönítve helyezzék ki a lakók. Ugyancsak fontos, hogy az elektronikai hulladékokat jól elkülönítve tegyük ki, ez a gyűjtés gyors lebonyolítását is segíti.

A lomtalanítás részleteit ide kattintva is elolvashatják!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!