Százötven éve halott az alapító

Martonvásár - 1861. szeptember 23-án Vácdukán elhunyt Brunszvik Teréz a legelső óvoda alapítója, rá emlékeznek a városban.

Kovalcsik Katalin

A  település önkormányzata, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság, a Brunszvik Teréz Óvoda, a Teleki Blanka Hölgyklub, a Brunszvik Teréz Szellemi Hagyatéka Alapítvány   szeptember 24-én  11 órától rendezi meg a Brunszvik Teréz emléknapot az óvoda aulájában.  Zilahi Józsefné az óvodai nevelés  lehetőségei és határai címmel tart előadást, Miklós Gergely előadása után  Üvegesné Hornyák  Mária  Szerette hazáját szívvel, szóval, tettel címmel bemutatja Brunszvik Terézt és életművét a naplóinak tükrében.  A megemlékezés és a koszorúzás   délután 16 órától a Brunszvik Mauzóleumnál folytatódik. Beszédet mond  Jókai Anna  Kossuth-díjas író, a Brunszvik Teréz Szellemi Hagyatéka Alapítvány kuratóriumának elnöke, és Szabó Tibor,  a város polgármestere.  A 150 évvel ezelőtt elhunyt Brunszvik Teréz  a martonvásári grófi Brunszvik család sarja 1828-ban Budán nyitotta meg a közép-európai viszonylatban is legelsőnek számító óvodát, rá emlékezik a város.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!