Hat országos arany

Nagylók - Az értő közönség szombaton délelőtt húsz, délután tizennyolc népzenei produkciónak tapsolhatott a megújult nagylóki művelődési és közösségi ház színháztermében.

V. Varga József

A Fejér Megyei Művelődési Központ  Művészetek Háza és a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (Kóta) által szervezett országos népzenei minősítőre népdalkörök, énekesek és hangszeres zenészek érkeztek nemcsak Fejér megyéből, hanem Bács-Kiskun, Pest, Somogy és Veszprém megyéből is. 
Tóth József polgármester meg is jegyezte lapunk munkatársának: ezen a napon a kistelepülés lélekszáma több mint harmadával megnőtt, ugyanis a megmérettetésen mintegy négyszázan vettek részt.
A szakmai zsűri  Vakler Anna népdalénekes, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, Alföldi-Boruss István népzenekutató, a Magyar Rádió zenei főszerkesztője és Németh István, a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének főmunkatársa  országos és térségi minősítésekkel értékelte a fellépőket. 
 Varga Gábor, a déli térség egyéni országgyűlési képviselője, Cece polgármestere - aki a cecei Búzavirág népdalkört kísérte el a rendezvényre - köszöntőjében az alkotó, összetartó közösségek fontosságát emelte ki a települések életében.


Az ítészek döntésére várakozó sokaság közös énekléssel, fotózással múlatta az időt; kíváncsian várták az eredményhirdetést az elsőként bemutatkozó lepsényiek is; Csete Krisztián csóri polgármester - egyre álmosabb kislányukkal a karjában - derűsen beszélgetett települése népdalosaival.
Vakler Anna örömét fejezte ki, hogy a régi, nagy múltú együttesek mellett számos, a közelmúltban alakult csoport is nevezett az őszi minősítőre, a szólistákkal és a zenekarokkal egyetemben. A zsűritagok végezetül a csoportok vezetőivel konzultáltak, részletesen értékelve a hallottakat-látottakat, s egyben útmutatást és segítséget is nyújtva a további szakmai munkához.
A minősítésekről Major Lászlóné, a megyei művelődési központ titkárságvezetője, művelődésszervező tájékoztatta lapunkat.
 Országos arany: az Esthajnal Nyugdíjasklub énekkara és a Cirbolya citerazenekar (Lepsény), Simon Nikolett Karolin citera (Soponya), Fister László citera (Székesfehérvár), a Seregélyesi népdalkör, az Örökös zenekar (Martonvásár), a Jó barátok Nyugdíjas Egyesület népdalköre (Csór).
Országos ezüst: a Rozmaring népdalkör (Táp), a Fejér Megyei Honvéd Nyugállományúak székesfehérvári klubjának Nőszirom népdalköre, a Baracskai dalkör, a Pávakör Egyesület (Ráckeresztúr), a kéthelyi Asszonykórus.
Térségi kiváló: a nagylóki Baka férfikórus, Horváthné Bíró Ágnes népdalénekes (Csór), a Tiszta forrás együttes (Csömör), a Gyöngyvér énekegyüttes (Etyek), Kormányos József népdalénekes (Dunapataj), a Búzavirág népdalkör (Cece), a jenői Hagyományőrző és nyugdíjas egyesület énekkara, a dunapataji Hagyományőrző Egyesület népdalköre, a Bakony virágai népdalkör (Tés), a hantosi Népdalkör.
Térségi dicséretes: Réfi Piroska Éva népdalénekes (Enying), a balotaszállási Ifjúsági citerazenekar, a baracsi Barátság Nyugdíjas Egyesület dalköre, a sárhatvani Dalkör, a Búzavirág népdalkör (Dég), Thiesz Zoltán népdalénekes (Dunapataj), az Őszirózsa Nyugdíjasklub népdalköre (Mezőszentgyörgy), a Jó barátok Nyugdíjas Egyesület férfidalköre, Tornócziné Bondor Csilla népdalénekes (Sáregres), a sáregresi Népdalkör.    Térségi megfelelt: Cserki Kata (Baracska), Mádi Melitta (Dunapataj), Borbély Sándor és Szücs Beáta (Kalocsa), Malik Éva (Tök), Kocsis György (Vác)  valamennyien népdalénekesek. A kajászói Dalkör nem kért minősítést. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!