Törökök jártak az erdőben

Székesfehérvár - A magyarországi erdőkre volt kíváncsi a szerdán Fehérvárra látogató török vendégcsoport.

S. Töttő Rita

Török erdészeket fogadott szerdán a HM Budapesti Erdőgazdaság Zrt. A küldöttség a budapesti program után Lovasberényben és Székesfehérváron is járt. Mindkét helyen  a magyar erdészet eredményeivel ismerkedtek a külföldi szakemberek.


A vendégek - akik egy  európai uniós pályázat segítségével érkeztek hozzánk látogatóba -,    arra voltak kíváncsiak, hogy  az Európai Unióban hogyan is  működik az erdőgazdálkodás.
- Az információszerzésre nyert pénzt az Európai Uniótól  Törökország, amely jelenleg azon fáradozik, hogy uniós taggá váljon - tudtuk meg  Keresztes Györgytől, az erdőgazdaság vezérigazgató-helyettesétől, aki a Sóstó természetvédelmi területén vezette végig vendégeit szerda délután, majd pedig Márton Edit, a terület őre forró rétessel és teával  várta őket a Zöldtanyán.
A lovasberényi erdőben az országos szinten szinte elsőként itt alkalmazott  tarvágást felváltó szálazás technikáját mutatták be a török szakembereknek a házigazdák.
- Az erdőtörvény 2009-es módosítása óta használatos ez a módszer, pedig már korábban is le lehetett volna váltani a tarvágást - állította a vezérigazgató-helyettes, akinek szakterületébe vág a téma. A törökök azonban nem csak az új eljáráson, de a többi közt azon is elcsodálkoztak, milyen sok fiatal erdő van az országban. Jusuf Sahin török erdész például  elámult  az itteni fafajták széles skáláján.
- Nagyon szépek itt az erdők, és a fogadtatás is igazán remek volt - mesélte örömmel  tolmács segítségével a törökországi  vendég.

Erdővédő akciónk anyagait itt olvashatják!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!