2011.11.23. 18:06
Igazi ízek közt tobzódva
Székesfehérvár - A Pannon Lapok Társasága kiadásában megjelent az Ünnepi ételek könyve, amely méltó helyet kaphat a karácsonyfa alatt, hiszen jeles napok ételeit sorakoztatja fel.
Hússal töltött krumplis pitét sütött az agárdi Baricza Tiborné, Terike, azzal kínálta szerzőtársait szerda délután az ötödik receptkönyv átadásán. A Pannon Lapok Társasága könyvkiadásának egyik sikertörténete ez a mutatós, díszes könyvsorozat.
-Nyugodtan beszélhetünk sorozatról, hiszen az ötödik könyvet tartjuk a kezünkben - fogalmazta meg Elekes András, lapunk főszerkesztője. - Elárulom önöknek, szerzőknek, hogy odahaza már tettem némi célzást arra, hogy szeretnék néhány ételt megkóstolni azok közül, amelyek ebben az igazán ünnepi kiadványban megjelentek. A karácsony, az év vége közeleg, így azokba az ajánlatokba lapozgattam bele, ahol igazi ízeket fedeztem fel.
Az Ünnepi ételek könyve az a kiadvány, amelybe négy megye - Fejér, Zala, Veszprém, Vas - olvasói küldték el kipróbált receptjeiket, hogy a kiadó átnyújthasson egy csokrot karácsony előtt, akár ünnepi ajándék gyanánt is.
- A sok recept közül megragadta a figyelmem a narancsleves, amit habgaluskával kínál a szerző, Baricza Tiborné - mondta a főszerkesztő, de hozzátette, azért forgatta örömmel a kiadványt, mert olyan ízeket kínál, amelyek valószínűleg mindnekihez közel állnak, egyszerűek, őríznek hagyományt, van bennünk háziasszonyi lelemény, családi kívánság. A megjelent szerzők közül többen - köztük két férfi, a fehérvári Pribenszky Gábor és Kalocsai Zsolt - nem először küldtek be recepteket, vannak többkönyveseink.
- Minap ünnepeltük a feleségemet, Erzsébetet a névnapján, én sütöttem a krémest - mesélte Pribenszky Gábor. - A feleségem azt mondta, jól sikerült. Eddig csak főzőcskéztem, ezentúl süthetek is.
Ahogy minden édesanya, nagymama és eszerint a féjrek, nagypapák is örömmel süt-főz a családnak, az unokák kedvére, kívánságára. Az agárdi Baricz családban imádják a gesztenyés kiflit, egész kis manufaktúra alakul ki karácsony előtt, ezzel foglalatoskodnak. Náluk nem feltétlen hagyományos az ünnepi vacsora, mivel a családfő vadászik, így kerül az asztalra fácánleves, fácánsült, egyéb vad, de a meglepetés sem marad el, Terike, a nagyi már kitalálta. Ahogy azt is keresgéli, hogy a nagyi kedvenc karácsonyi sütiversenyére milyen receptet küld be.
Az ötödik könyv szerzői közt vannak olyanok is, akik második, harmadik alkalommal jelentkeztek recepttel, de több elsőkönyvest is köszönthettünk a szerzők közt. Közülük még a nyáron Kerkay Zita már foglalkozott a gondolattal, hogy küldi receptjeit, de akkor csak néhány javaslatát fogalmazta meg.
- Hiányoltam a nyári receptkönyvből a befőzéseket, bár lehet, hogy külön fejezetet, kiadványt is megérdemelnének - mondta búcsúzóul az elsőkönyves szerző. Dénesné Hekkel Aranka csatlakozott mondandójához, elmesélte, hogyan készített paradicsomlekvárt, az egyik fajtát zöld paradicsomból, érdekes fűszerezéssel. A beszélgetés során néhányan elmesélték, hogy szenteste sok helyütt elmaradhatatlan a halászlé, a rántott hal, készen van a töltött káposzta is, de ahhoz inkább csak az ünnep másnapján nyúlnak. Az a jó, tették hozzá, hogy a káposztát már el lehet készíteni huszonnegyedike előtt, hisz addigra jobban összérnek az ízek, annál finomabb, minél többször melegítjük. Szóba kerültek nagymamák, édesanyák hagyományozott receptúrái, amelyeket már megszeretett a család, és keres ünnepnapokon. Kezünkben az Ünnepi ételek könyvével hosszasan ecseteltük, dícsértük konyháink hétköznapi ízeit, egyszerű étkeinket.