Igazi ízek közt tobzódva

Székesfehérvár - A Pannon Lapok Társasága kiadásában megjelent az Ünnepi ételek könyve, amely méltó helyet kaphat a karácsonyfa alatt, hiszen jeles napok ételeit sorakoztatja fel.

Kovalcsik Katalin

Hússal töltött  krumplis pitét sütött az agárdi  Baricza Tiborné, Terike, azzal kínálta szerzőtársait szerda délután  az ötödik receptkönyv átadásán. A Pannon Lapok Társasága könyvkiadásának egyik sikertörténete  ez a  mutatós, díszes   könyvsorozat.
 -Nyugodtan beszélhetünk sorozatról, hiszen az ötödik könyvet tartjuk a kezünkben -  fogalmazta meg  Elekes András, lapunk főszerkesztője. - Elárulom önöknek, szerzőknek, hogy odahaza már tettem némi célzást arra, hogy szeretnék néhány ételt megkóstolni azok közül, amelyek ebben az igazán ünnepi  kiadványban  megjelentek. A karácsony, az év vége közeleg, így  azokba az ajánlatokba lapozgattam bele, ahol igazi ízeket fedeztem fel.


Az Ünnepi ételek könyve az a kiadvány, amelybe  négy megye - Fejér, Zala, Veszprém, Vas - olvasói küldték el kipróbált receptjeiket, hogy a kiadó átnyújthasson egy csokrot  karácsony előtt, akár ünnepi ajándék gyanánt is.
- A sok recept közül megragadta a figyelmem a narancsleves, amit  habgaluskával  kínál a szerző, Baricza Tiborné - mondta a főszerkesztő, de  hozzátette, azért forgatta örömmel a kiadványt, mert olyan ízeket kínál, amelyek valószínűleg mindnekihez közel állnak, egyszerűek, őríznek hagyományt,  van bennünk háziasszonyi lelemény,  családi kívánság. A megjelent szerzők közül többen - köztük két férfi, a fehérvári Pribenszky Gábor  és  Kalocsai Zsolt  - nem először küldtek   be recepteket, vannak többkönyveseink.
-  Minap ünnepeltük a feleségemet,  Erzsébetet  a  névnapján,  én sütöttem a krémest - mesélte Pribenszky Gábor. - A feleségem azt mondta, jól sikerült. Eddig csak főzőcskéztem, ezentúl süthetek is.


Ahogy minden édesanya, nagymama  és eszerint a féjrek, nagypapák is   örömmel süt-főz a családnak, az unokák  kedvére, kívánságára. Az agárdi Baricz családban imádják a gesztenyés kiflit,  egész kis manufaktúra alakul ki karácsony előtt, ezzel foglalatoskodnak. Náluk nem feltétlen hagyományos az ünnepi vacsora, mivel a családfő vadászik, így kerül az asztalra fácánleves, fácánsült, egyéb vad, de a meglepetés sem marad el, Terike, a nagyi  már kitalálta. Ahogy azt is keresgéli, hogy a  nagyi kedvenc karácsonyi sütiversenyére milyen receptet küld be.  


Az ötödik könyv szerzői  közt vannak olyanok is, akik második, harmadik alkalommal jelentkeztek  recepttel, de  több elsőkönyvest is köszönthettünk a szerzők közt. Közülük még  a nyáron  Kerkay Zita  már  foglalkozott a gondolattal, hogy küldi receptjeit, de akkor csak néhány javaslatát fogalmazta meg.
- Hiányoltam a nyári receptkönyvből a befőzéseket, bár lehet, hogy külön fejezetet, kiadványt is megérdemelnének - mondta búcsúzóul az elsőkönyves szerző.  Dénesné Hekkel Aranka  csatlakozott mondandójához, elmesélte, hogyan készített  paradicsomlekvárt, az egyik fajtát zöld paradicsomból, érdekes fűszerezéssel.  A beszélgetés során  néhányan elmesélték, hogy szenteste sok helyütt elmaradhatatlan a halászlé, a rántott hal, készen van a töltött káposzta is, de ahhoz inkább csak az ünnep másnapján nyúlnak. Az a jó, tették hozzá, hogy a káposztát már el lehet készíteni   huszonnegyedike előtt, hisz addigra jobban összérnek az ízek, annál finomabb, minél többször melegítjük.  Szóba kerültek nagymamák, édesanyák hagyományozott receptúrái, amelyeket már megszeretett a család, és keres ünnepnapokon. Kezünkben az Ünnepi ételek könyvével hosszasan ecseteltük, dícsértük  konyháink hétköznapi ízeit, egyszerű étkeinket.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!