Súlyosan bántalmaztak romák egy fiatalt, négy foga tört ki az áldozatnak

Székesfehérvár - Súlyosan bántalmaztak romák egy fiatalt a városban: a történtekről Vona Gábor pártelnök is elmondta véleményét kedden a Jobbik székesfehérvári irodájában.

Tihanyi Tamás

 Mező Balázs, a Jobbik városi elnöke a megvert 18 éves fiatalember szüleinek jelenlétében idézte fel az eseményeket, amelyek még november 17-én, este hét óra tájban történtek a Csapó utcában. A fiút ismeretlen személyek megállították, előbb az időt kérdezték tőle, majd pénzt kértek, s amikor a fiatalember nem reagált a felszólításra, olyan ütést kapott, hogy négy foga gyökerestől kitört és felszakadt a fogínytartó csontja. Mező Balázs kijelentette: az ilyen bűncselekményeket drákói szigorral kellene büntetni, hiszen sokkal több ügy van, mint ami a nyilvánosság elé kerül. Ezért fordulnak a sajtóhoz, és felajánlják, ha valakit ilyen támadás ér, a Jobbik megteszi a feljelentést és figyelemmel kíséri az ügy további fejleményeit. Mező Balázs elmondta azt is, felháborító, hogy a rendőrség sok esetben lebeszéli az áldozatokat a feljelentésről, mondván, az elkövetőket úgysem fogják el. Általában a hatóságok hozzáállásával is komoly gondok vannak, tette hozzá.
Vona Gábor, a Jobbik elnöke (aki megyei választmányi ülésre érkezett kedden), a sajtó előtt hangsúlyozta: egyre több jel mutat arra, hogy nem csak Kelet-Magyarország problémája cigánybűnözés.
- Van egy több százezres cigány kisebbség Magyarországon, amelynek jelentős része a legalapvetőbb társadalmi normák betartására, elfogadására sem képes. A Jobbikot leszámítva a kormány és az ellenzék is takargatja ezt a problémát, pedig ha rossz a diagnózis, akkor nem lesz soha gyógymód. Ki kell mondani, így nem lehet együtt élni egy közösséggel, és elképesztő, hogy nálunk a jogvédő szervezetek sem veszik észre: a helyzet valódi áldozata a tisztességes, jogkövető többség, valamint az a cigány ember, akik kész és képes a társadalmi integrációra.
Vona arra kérte a helyi közélet résztvevőit (közöttük a polgármestert), vonja le következtetéseit, foglalkozzék a problémával, hiszen a Csapó utcai eset szerinte csak "csepp a tengerben". A fiatal megverése kapcsán a rendőrség súlyos testi sértés miatt nyomoz, egyelőre elkövető nincs. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!