Aláírták a Fejér megyei intézmények átadás-átvételéről szóló megállapodást

Aláírta Dorkota Lajos kormánymegbízott és Vargha Tamás, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke pénteken a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban azt a megállapodást, amelynek értelmében a megye összes intézménye és azok személyi állománya az államhoz kerül.

MTI

  Dominkó Anita hozzátette: a megállapodás szerint a Fejér Megyei Önkormányzat 21 intézményének 1760 közalkalmazotti munkavállalója (tanárok, közművelődési és közgyűjteményi dolgozók, a szociális és gyermekvédelmi ágazatban dolgozó szakemberek) a kormányhivatal újonnan felálló szervéhez, a megyei intézményfenntartó központhoz kerül át. Előreláthatóan kormánytisztviselővé válik 37 ember, aki eddig a Fejér Megyei Önkormányzati Hivatalban dolgozott, az önkormányzati intézmények működtetése területén. Szintén a kormányhivatalba kerül a megyei önkormányzat integrált gazdasági szervezetében dolgozó 40 ember, aki pénzügyi feladatokat lát el.     Az aláírást megelőzően, péntek délelőtt soron kívüli ülést tartott a Fejér Megyei Közgyűlés, amely egyetlen napirendi pontot tárgyalt: a Fejér Megyei Önkormányzat és a Fejér Megyei Kormányhivatal közötti átadás-átvételi megállapodás jóváhagyásáról szavaztak a képviselők. A megválasztott 21 képviselő közül 12 volt jelen, mindannyian kormánypártiak. A jelenlévők egyhangú döntéssel hatalmazták fel Vargha Tamást a megállapodás aláírására.     Az Országgyűlés november 21-én fogadta el a megyei önkormányzatok konszolidációjáról, a megyei önkormányzati intézmények és a Fővárosi Önkormányzat egyes egészségügyi intézményeinek átvételéről szóló törvényt. Ez előírja, hogy a megyei önkormányzatoknak és a megyei kormányhivataloknak az átadás-átvétel által érintett intézmények vonatkozásában megállapodást kell kötniük. 
A Fejér Megyei Közgyűlés október 13-ai ülésén döntött arról, hogy a megyei önkormányzat konszolidációja és intézményeinek átadása megkezdődhet. A megyei önkormányzat ezt megelőzően közzétett közleménye szerint kötvényből és hitelből álló adósságállományuk több mint 12,5 milliárd forint, szállítói tartozásuk 2,67 milliárd forint.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!